«Заручники долі»: як боротися з диктатурою, коли шансів на перемогу практично немає

355
«Заручники долі», О. Никоноров

« – Я не хочу бути зрадником і закладати своїх друзів та знайомих! Я на це не піду! – фанатично заявив Іван.
– Це остаточна відповідь? – нахабно усміхнувся слідчий КДБ. – Тоді я набираю номер і даю команду арештувати твоїх батьків, Машу та кинути твого братика в тюрму посиленого режиму!».

Приблизно такі слова чули сотні, якщо не тисячі білорусів, які опинялися в катівнях тамтешнього КДБ після того, як їх хапали на антилукашенківських акціях. Це не цитата зі спогадів когось з учасників мітингів в Білорусі 2020-2021 років; це – слова з книги Олександра Никонорова «Заручники долі».

Книга була написана задовго до відомих подій, але ж наскільки реалістично вона передала стан справ у Республіці Білорусь! Що цікаво, що сам Сашко Никоноров – не з Білорусі, навіть не жив там. Але наскільки цікаво і правдоподібно він описав у своєму романі «Заручники долі» історію молодих білоруських опозиціонерів, які мали сміливість заявити, що у них є права і що вони не хочуть, що їх батьківщина була новітнім ГУЛАГом біля кордонів країн ЄС, НАТО, України!

Ба більше, Сашко написав свій роман ще навіть до подій Революції Гідності в Україні. Він, очевидно, пройнявся історіями знайомих про те, як без надії на успіх вони намагаються виборювати свободу для Білорусі.

На жаль, при житті Олександр Никоноров так і не побачив свій літературний твір виданим. Блискучий політолог і публіцист загинув в автотрощі 6 вересня 2017 року. Літературний доробок Сашка видали його друзі в грудні 2017 року за підтримки Видавництва Сергія Пантюка.

У книзі, окрім роману «Заручники долі», опубліковані також оповідання «Батьківщина» та «Повстанець». Перше оповідання – про опір диктаторському прорадянському режиму в Румунії після Другої світової війни, а «Повстанець» – про хорватського націоналіста, який став на шлях боротьби з сербською шовіністичною диктатурою в Королівстві Югославія 30-х років 20 ст. Фактично, вся книга присвячена боротьбі націй і людини за свої права і гідність, нерівній і нечесній боротьбі з різними чаушесками, лукашенками й путіними. І завдяки цьому вона ніколи не втратить актуальності, принаймні тут, в Україні, й, принаймні, до тих пір, доки біля наших кордонів існують держави з диктаторами на чолі.

Сергій Пархоменко-Багряний


Прочитати або завантажити видання «Заручники долі» О. Никонорова можна за цим посиланням.

Leave a Reply