«Ше.Fest» представив відеоальманах про свої мандри країною

451
Організатори проєкту «"Ше.Fest" мандрує країною» під час презентації відеоальманаху

21 вересня оргкомітет фестивалю «Ше.Fest» запрезентував відеоальманах, присвячений проєкту «»Ше.Fest» мандрує країною».

Про це кореспондетові «Літературної України онлайн» розповіли у пресслужбі «Ше.Fest».

Організатори зазначили, що відеоальманах підсумував експеримент із подорожами фестивалю чотирма українськими містами: Ірпенем, Броварами, Одесою та Первомайськом (Миколаївщина).

За словами ініціаторів, проєкт продовжився у Моринцях – у рідному селі Тараса Шевченка, – а заключна частина відбулася на презентації відеоальманаху.

«Насправді результати проєкту не просто виправдали очікування, а навіть трохи приголомшили. Тому що самі мандри Україною, мініфести в чотирьох містах, зібрали понад три тисячі глядачів. Загалом сам фестиваль у Моринцях відвідала, мабуть, найбільша кількість гостей за всю його історію – понад чотирнадцять тисяч людей. Тобто загалом ми зібрали більше сімнадцяти тисяч за шлях нашого проєкту цьогоріч. А загальне охоплення в інформпросторі було понад півтора мільйона осіб. Для нас це своєрідний рекорд», – відзначив керівник проєкту Дмитро Колоша під час презентації відеоальманаху в Києві.

Дмитро Колоша

Режисер проєкту «»Ше.Fest» мандрує країною» Олександр Висоцький розповів про новації, які вдалося реалізувати. «У нас відбулися нововведення по всьому периметру нашої роботи, тому що цього року з’явились донори, такі як Український культурний фонд. І ми змогли втілити давно задумані свої мрії. Тому працювали не тільки над тим, щоб розширювати фестиваль, нам вдалося насамперед розвинути ті локації, які в нас уже були. Традиційно всі роки базових було десять локацій, а цього року їх вже стало п’ятнадцять. Змагання «Ше.Games» цього року зібрали близько пів тисячі людей. У нас з’явилася фолк-сцена, де дві доби виступали місцеві колективи – окремий фестиваль у фестивалі», – пояснив він.

Олександр Висоцький

Юлія Капшученко-Шумейко, засновниця фестивалю Тараса Шевченка «Ше.Fest», зазначила, що основна родзинка заходу в тім, що він робить Шевченка сучасним і популярним. «Ми переносимо Тараса Шевченка в сьогодення, розповідаємо про нього хоч і з науковим підґрунтям, але простою мовою, ми робимо Шевченка популярним. (…) Шевченко для нас – це справді любов, і ми всі з любов’ю ставимося і до фестивалю, і до його популяризації на різних майданчиках», – відзначила пані Юлія.

Юлія Капшученко-Шумейко

Учасниця дуету «Тельнюк: Сестри» Галина Тельнюк наголосила, що їхній пісенний доробок на слова Шевченка сформувався під час Революції Гідності: «Насправді не ми робимо Шевченка сучасним, а він нас робить вічними, знаковими, він нас робить людьми, він нас робить гідними. І тому він нам потрібен ще більше, ніж ми йому в плані осучаснення і оновлення», – підкреслила народна артистка України.

Галина Тельнюк

За словами організаторів, наступного року географію мандрів «Ше.Fest» планують розширити, завітавши, зокрема, й до віддалених од столиці міст.

Відеоальманах проєкту «»Ше.Fest» мандрує країною» нині доступний до перегляду в усемережжі – на платформі «YouTube».

Нагадаємо, раніше ми висвітлювали події в кожнім населенім пункті, куди цьогоріч навідався проєкт «»Ше.Fest» мандрує країною».

Фото – пресслужба «Ше.Fest»

Leave a Reply