Літературний конкурс імені Григора Тютюнника оголосив лавреатів

570
Графіка – з відкритих джерел

Під час 28-го львівського Форуму видавців одбулася церемонія нагородження лавреатів п’ятого Всеукраїнського літературного конкурсу імені Григора Тютюнника.

Конкурс із своєю світлою історією: за п’ять років на пошті оргкомітету накопичилося 2500 рукописів; світ побачили 12 авторських книг та 4 альманахи учасників.

У літературних п’ятирічних змаганнях визначили 56 лауреатів, 12 переможців, серед яких засвітилися яскраві зірки Ірини Сажинської, Ігора Стамбола, Олесі Міфтахової, Юлії Сільчук, Вікторії Оліщук, Юлії Бережко-Камінської та інших.

Конкурс заснований у 2016 році видавництвом «Саміт-книга», «Українською бібліотечною асоціацією» та меценатом, політичним і громадським діячем Віталієм Скоциком.

Першим очільником журі був світлої пам’яті Герой України, письменник Іван Драч. Усі подальші роки – академік НАН України, директор Інституту літератури Микола Жулинський.

Незмінною головою Оргкомітету та ініціатором є письменниця, громадська діячка Леся Мудрак. Співорганізатором та членом журі є Олена Кононенко.

У 2021-му році до журі ввійшли Віталій Скоцик – президент інституту геополітики та стратегічного управління, голова політичної партії «Країна»; Іван Степурін – директор видавництва «Саміт-книга»; Анатолій Гнатюк – Народний артист України, актор театру і кіно, співак; Дмитро Чистяк – письменник, перекладач, професор КНУ ім. Т. Шевченка, академік Європейської академії наук, мистецтв та літератури; Олег Сербін – директор наукової бібліотеки імені Михайла Максимовича; Євген Нищук – український актор театру і кіно, Народний артист України, ексміністр культури України; Оксана Старак-Повякель – гендиректорка Національного музею народної архітектури та побуту України «Пирогово»; Микола Гриценко – поет, прозаїк, відповідальний секретар Національної спілки письменників України.

Чотири роки поспіль конкурс мав вікові обмеження. Цьогоріч члени журі
вирішили не обмежувати конкурсантів ані за віком, ані за жанром.

2021 року надійшло 250 рукописів із яких 20%-поезія, 10% – драматургія,
70% – проза.

Цьогорічними переможцями стали:

• Олена Дмитерко (м. Мелітополь) – у номінації «Дитяча проза» за твір «Пригоди домовичка Рудого»;
• Оксана Смерек (Німеччина) – у номінації «Проза» за твір «Марися з іншого берега»;
• Роксолана Жаркова (м. Львів) – у номінації «Проза» за твір «Нуль цілих нуль десятих».

Видавництво «Український пріоритет» на чолі з директором Володимиром Шовкошитним займалося виданням книг переможців та альманахом лавреатів.

Окрім членів журі, для нагородження запрошували відомих письменників, науковців, журналістів, артистів.

У межах заходу відбулося нагородження Всеукраїнською літературною премією «Літературний Парнас». Почесну відзнаку заснувала редакція газети «Літературна Україна» у співпраці з численними партнерськими організаціями діаспори.

Цьогорічними лауреатами Премії стали професор Франкового університету Тарас Салига, прозаїк Віктор Палинський, поет та філолог-україніст Олесь Дяк, письменник, науковець і перекладач Ігор Павлюк, поетеси Марія Людкевич та Анастасія Маркиз, поет-пісняр Сергій Лазо, письменниця, теле- і радіожурналістка, співзасновниця та Голова Правління ГО «Здоров’я жіночих грудей» Оксана Щирба.

Свої нагороди лавреати отримали з рук головного редактора газети «Літератруна Україна», письменника Сергія Куліди. Лавреатів пошанували за визначний унесок у літературу, книговидання та культуру читання.

Газета «Літературна Україна» уже понад дев’яносто років виконує свою почесну місію в українському літпроцесі. На її шпальтах дебютувало покоління шістдесятників. У зламні роки – на зорі незалежності – газета послідовно виступила на захист української мови, права на самовизначення і суверенітет. На сторінках часопису друкувалася перша програма Народного руху України. Нині газета об’єднує величезну читацьку і письменницьку спільноту в Україні та діаспорі і займається розширенням меж українського світу.

На святі виступив автор відомих хітів В. Павліка, Гайтани та інших, заслужений артист України Сергій Лазо.

Родзинкою Церемонії нагородження була презентація книги Віталія Скоцика «Ідеальний шторм» та розіграний експромтом уривок із однойменної вистави (режисер – Б. Гнатюк), де автору книги довелося перевтілитись у головного героя Савелія та відпрацювати сценку разом із Макаричем – народним артистом Анатолієм Гнатюком – як найщиріше привітання лавреатам.

Головне повідомлення Церемонії нагородження – «Книга народжує книгу, а кошти йдуть на друк книг переможців».

Нагадаємо, що всеукраїнський конкурс літературних творів імені Григора Тютюнника, приурочений до 90-річчя видатного українського письменника, проводиться за підтримки компанії «АГСОЛКО Україна», Політичної партії «Країна» та Інституту геополітики та стратегічного управління.

Григорій Петренко

 

Leave a Reply