Книжковою столицею 2023-го року зробиться Аккра

683
Фото краєвиду Аккри – ілюстративне, з відкритих джерел

Генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азулай назвала Аккру, що у Гані, Світовою книжковою столицею ЮНЕСКО на 2023-ій рік.

Про це інформує кореспондент «Літературної України онлайн» із посиланням на вебсайт ЮНЕСКО.

«Опісля Гвадалахари (Мексика) у 2022-му, місто Аккру обрали за його несхитну увагу до молоді та її потенціалу сприяти поступу культури та багатства Гани. Запропонована програма Аккри змагає до використання сили книжок, щоби залучити таку молодь задля ефективного вишколу прийдешніх поколінь», – йдеться у повідомленні.

Місто запропонувало комітету Світової книжкової столиці програму, орієнтовану на групи населення з низьким рівнем писемності, таких як жінки, молодь, мігранти, бездомні діти та люди з інвалідністю.

У місті планують покращити шкільну та громадську інфраструктуру та надати інституційну підтримку навчання протягом життя для розвитку культури читання.

Програма також спрямована на заохочення розвитку професійних навичок у видавничій діяльності й творчих індустріях.

Місто планує засновувати мобільні бібліотеки для охоплення маргінальних груп населення, вживати заходів для сприяння читанню та написанню книжок різними мовами Гани, створювати центри освіти для безробітної молоді й організувати інклюзивні конкурси народного мистецтва та культури Гани.

Заявка Аккри містить значний акцент на права людини, зокрема збільшення обізнаності громадян про свободу поширення інформації та вираження поглядів. В Аккрі відзначатимуть Усесвітній день свободи преси.

А тим часом в Україні Львівська премія міста літератури ЮНЕСКО оголосила довгий список.

Leave a Reply