Графіка української мови

Анжеліка КОРНІЄНКО

883

Десятого листопада в Музеї книги і друкарства України в столиці відбулась урочиста презентація амбітного проєкту «Графіка української мови» (абетка Рутенія) видатного художника-графіка, Шевченківського лауреата, професора Василя Чебаника. Акцію приурочили до Дня української писемності та мови.

В. Чебаник — всесвітньовідомий художник-графік. У його творчому портфоліо — низка концептуальних мистецьких об’єктів, що утверджують престиж національного Великого стилю й українських державницьких інституцій: церемоніальний екземпляр Конституції для присяги Президентом у Верховній Раді України, дипломи Шевченківської премії, посвідчення Президента України, візуальна символіка Києво-Могилянської Академії, Національної Академії образотворчих мистецтв та архітектури…

«Графіка української мови» — проєкт із відновлення зображення літер української мови на основі історичних зразків вітчизняної писемності та друкарства. Мета проєкту — створення нового яскравого візуального образу української мови шляхом творчого синтезу історичної кириличної «рутенської абетки» й модерністських форм сучасної європейської пластики.

Новий шрифт елегантно віддзеркалює українську духовно-культурну автентику і вітчизняне мистецтво у широкому діапазоні — від народного наїву до авангарду. Він показує тяглість національних мистецьких традицій і їхнє стилістичне різноманіття — від по-візантійському суворої кириличної графіки до аскетичного козацького бароко і робіт бойчукістів. Новий шрифт сприяє утвердженню візуального іконізму української мови й поєднує різноманітні естетики у єдину генеральну лінію національного Великого стилю.

Дуже знаковим є те, що над створенням нового візуального ряду у шрифті працювало кілька генерацій українських митців, зокрема, такі знакові постаті, як Г. Нарбут, В. Кричевський, П. Ковжун, С. Гординський, В. Хоменко, В. Юрчишин й інші. Це підкреслює позачасове значення проєкту, який є апробованим самою історією. Цікаво, що важливі зміни на рівні графем шрифтів запропонував саме В. Чебаник.

У своєму онлайн-включенні Василь Чебаник заявив, що на шрифти «Рутенія» оформлені авторські права і відтепер усі бажаючі можуть користуватися цими унікальними шрифтами вільно. Такий шляхетний жест безумовно сприятиме вірусному збільшенню аудиторії проєкту і його географії.

«Власна національна абетка — це те, що відрізняє Мову від Діалекту, а справжню Націю, як культурно-політичну спільноту — від населення колоніальних володінь».

Василь Чебаник

На акції було презентовано нову книжку Василя Чебаника «Графіка української мови». У книзі представлено унікальні кириличні шрифти, розроблені майстром у різні періоди його творчості. Також у виданні наведено приклади їхнього застосування в різних сферах друкарської справи, графіки й інтролігації книг та електронних ресурсів, зокрема платформи abetkarutenia.com.ua, яку було створено для ліцензованого поширення комп’ютерних шрифтів української мови проєкту «Графіка української мови / Абетка Рутенія». Унікальне видання вийшло трьома мовами — українською, англійською та китайською.

Також на презентації виступили Дмитро Степовик (НАНУ), Василь Перевальський (художник-графік, НАМУ), Дмитро Палій (Музей книги і друкарства), Володимир Тиліщак (УІНП), Отець Дмитро Каран (військовий капелан ПЦУ), Роман Петрук (художник, КДАДПМіД ім. М. Бойчука), Максим Жорін (командир полку «Азов»), Олександр Штепан (проєкт «Живослово»), Кирило Стеценко (композитор), Анжеліка Корнієнко (#інфоВАРТА) та ін. Ведучим презентації був Нестор Воля (Олександр Корнієнко).

Анжеліка КОРНІЄНКО

Leave a Reply