Мінкульт погодив реорганізацію або ліквідацію 603 бібліотек

379

Міністерство культури та інформаційної політики погодило реорганізацію або ліквідацію 603 бібліотек, а також дозволило ще 463 бібліотеки виключити з базової мережі закладів культури.

Про це повідомила заступниця міністра культури та інформаційної політики Лариса Петасюк, опублікувавши позицію Мінкульту щодо закриття бібліотек у країні на сайті «Українська правда. Життя«.

За її словами, разом із дозволами на знищення бібліотек Міністерство культури і забороняє такі дії. Наразі МКІП не погодило реорганізацію, ліквідацію, виключення з базової мережі 352 бібліотек, а стосовно 233 закладів попросило додаткову інформацію.

Також Міністерство культури та інформаційної політики звернулося до органів прокуратури з проханням перевірити факти незаконної ліквідації та реорганізації закладів культури.

«Є приклади, де органи прокуратури порушили судові справи щодо неправомірності прийнятих рішень, а також випадки скасування таких рішень у судовому порядку», – повідомила Петасюк.

Що відомо

  • 1 листопада директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький повідомив, що в двох районах Одеської області закрилися в одному 15 бібліотек із 17, в іншому 25 з 26, і інформація про це в Міністерстві є тільки частково.

«Для того, щоб не погоджувати з МКІП закриття бібліотек за законом, їхню діяльність «призупиняють», колектив звільняють, приміщення перепрофілюють. Відсутність відповідальності керівників громад за нефінансування культурної сфери призвело до того, що в деяких громадах на місці єдиної бібліотеки з‘являються шинки, а в клубі зберігають вантажі», — написав Красовицький.

  • Голова Українського інституту книги Олександра Коваль після цього запропонувала вісім кроків по реформуванню бібліотек. Зокрема, вилучити книжки. які ніхто не читає, масово закуповувати те, що читають, провести аудит усіх бібліотек та навчити бібліотекарів маркетингу та інструментів популяризації читання, а також «збудувати в Україні одну суперсучасну, технологічну, інклюзивну Бібліотеку, щоб до неї їхали люди зі всього світу».
  • Через те, що триває реформа децентралізації, достеменно невідомо, скільки бібліотек в Україні. У 2019 році Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого наводила такі цифри: всього 31 847 бібліотек, із яких публічних – 15363 + 6 національних та державних.

Ганна Мамонова

Джерело: suspilne.media.

Leave a Reply