Без кого б не було української літератури: відеоісторія

318

12 листопада Ukraїner у партнерстві з Українським ПЕН представили новий експлейнер. Цього разу автори та експерти з’ясовували, як самостійно і в боротьбі з численними заборонами формувалася українська література, без яких постатей її не уявити, і взагалі, чи відома точна дата відліку сучасної української літератури. Разом вдивлялись в барокові раки літеральні, читали анекдоти про Чорнобиль, вслухалися в звучання кордоцентризму та вчитувалися в рядки українського інтелектуального роману.

Про це повідомляє gre4ka.info.

Автор статті про літературу — Олександр Михед, а сценарист Максим Щербина. До експертної ради з історії літератури увійшли: Тамара Гундорова, Ігор Ісіченко, Елеонора Соловей, Олена Галета, Ярина Цимбал.

Результат їхньої співпраці — це спроба поглянути на історію української літератури очима людини, яка хотіла б відкрити для себе цей поки ще незвіданий світ. Це розмова про прикметні явища й постаті, які можуть зацікавити ширше коло читачів і читачок, або ж під новим кутом побачити те, що здавалося знайомим. Це не хронологічний виклад, не канонічний перелік непроминальних згадок. Радше зшита зі строкатих клаптиків оповідь або ж путівник місцями, які можна відвідати в цьому світі.

«Коли починаєш роботу над таким текстом, очевидно, розумієш – неможливо охопити все. Я відштовхнувся від питання: що було би цікаво людині, яка ніби і відкрита до знайомства з українською літературою, але і не мала такої нагоди (шкільний досвід у даному випадку стоїть радше на заваді, ніж допомагає). Ключовим інструментом став пошук історій», — зазначає автор статті про літературу Олександр Михед, письменник, куратор мистецьких проєктів, літературознавець,член Українського ПЕН.

Що таке українська література? Чи відома точна дата, з якої починається її відлік? Як на її формування впливали численні заборони? Без яких постатей українську літературу неможливо уявити? Відповіді на ці питання спробували пояснити Ukraїner та Український ПЕН.

Leave a Reply