У Кропивницькому має з’явитися пам’ятник Юрію Яновському

470

З ініціативою про створення скверу Яновського і встановлення в ньому пам’ятника землякові-письменникові виступив свого часу нині вже покійний державний і громадський діяч, науковець, дослідник творчості Яновського, доктор філологічних наук, професор Володимир Панченко. Він уважав, що Яновський достойний ушанування як автор талановитих романів, а також повісті «Байгород» — про місто, в якому жив і навчався, і як один із сподвижників українського кінематографа. Ідею підтримали місцеві краєзнавці, журналісти та громадські активісти.

Про це повідомляє golos.com.ua.

Місце для скверу обрали неподалік будинку, в якому минули юнацькі роки Юрія Яновського. Сквер було закладено в квітні 2017 року. Над його облаштуванням трудилися школярі та члени обласної організації Національної спілки письменників України.

Роботу над проектом пам’ятника розпочали в 2018 році. Найбільш вдалим було визнано проект кропивницького архітектора Віталія Кривенка і львівського скульптора Володимира Цісарика (на знімку), який схвалив і В. Панченко. Однак проект так і залишився не втіленим у життя.

Днями тему зведення пам’ятника знову обговорили в Кропивницькому, в книгарні «Є». Про необхідність повернення до неї говорили кандидат філологічних наук Ольга Крижанівська, письменник, залужений журналіст України Валерій М’ятович, кандидат історичних наук Юрій Митрофаненко.

Лейтмотив заходу — створення такого культурно-історичного об’єкта може стати вагомою подією, приуроченою до 120-річного ювілею Юрія Яновського, який відзначатиметься в Україні й на Кіровоградщині, зокрема, наступного року. Крім того, сьогодні дехто вкотре намагається поставити під сумнів відповідність вибраного проекту пам’ятника. Що, безперечно, не сприятиме вирішенню питання, а навпаки — затягуватиме його. А тим часом пам’ятника й досі немає, а сквер по вулиці Соборній стоїть занедбаний.

«Я передав Марії Чорній фото майбутнього пам’ятника та план розміщення його на місцевості. Вона підтримала ідею Володимира Панченка. Вже бачила ескіз. Обговорили, де його найкраще встановити. Йдеться про сквер Юрія Яновського, по вул. Соборній. Доречно було б звернутися по підтримку й до міського голови Андрія Райковича», — наголосив Валерій М’ятович.

«Якщо говорити про літературну Кіровоградщину, то одразу спадає на думку письменник і драматург Юрій Яновський. Пишаюся, що саме така людина є літературним «обличчям» краю. Але не все так просто. Його історію потрібно «оживити», щоб люди не тільки із сухих біографічних довідок знали, що народився він саме тут, на Кіровоградщині, а й захотіли побачити ці місця на власні очі, — долучилася до обговорення голова ОДА Марія Чорна. — Уже бачила ескіз пам’ятника Яновському. Обговорили, де його найкраще встановити. Словом, плани і бачення є. Тож будемо працювати, бо нам є що показати і чим пишатись».

Довідково

Юрій Яновський — український письменник, журналіст, автор романів «Чотири шаблі», «Майстер корабля», «Вершники». Ветеран Армії УНР. В 23 роки став художнім керівником Одеської кінофабрики. Народився 27 серпня 1902 року в селі Майєрове (нині село Нечаївка Компаніївського району Кіровоградської області). В Єлисаветграді (нині Кропивницький) проживав із 1909-го по 1922 рік. У рідному селі письменника створено присвячений йому музей. Компаніївська районна рада заснувала літературну премію імені Юрія Яновського.

Петро МЕЛЬНИК

На знімку: Марія Чорна та Валерій М’ятович (посередині) під час обговорення проекту пам’ятника в книгарні «Є»

Фото з телеграм-каналу Марії Чорної

Leave a Reply