85 років тому: у США відбулася прем’єра першого українського звукового фільму «Наталка Полтавка»

406

4 грудня 1936 року у США відбулася прем’єра першого українського звукового фільму «Наталка Полтавка». Стрічку екранізував режисер Іван Кавалерідзе, залучивши до знімання справжніх оперних співаків, на кіностудії «Українфільм».

Про це повідомляє donpatriot.news.

Цікаво, що перша кіноопера в українському кіномистецтві   була створена за однойменною п’єсою класика нової української  літератури Івана Котляревського. Аранжування музики, що звучала у комедії, зроблене ще Миколою Лисенком. Фільм поновлено у 1969 році на кіностудії О. Довженка.

У кінострічці Наталку грала акторка Катерина Осмяловська (дружина Леся Липківського, невістка митрополита Липківського) — перша Наталка Полтавка в кіно. Упродовж усього фільму вона жодного разу не посміхнулася, бо, попри щасливий фінал, це драма. Під час фільмування актриса була вагітна. 14 листопада 1936-го Осмяловська народила сина Костянтина, онука митрополита УАПЦ Василя Липківського, невдовзі розстріляного більшовиками.

У ролі Миколи виступав український актор театру і кіно Степан Шкурат. Талант у колишнього працівника депо з початковою освітою, батька тринадцяти дітей, відкрив Іван Кавалерідзе. Олександр Довженко вважав Шкурата уособленням образу українського селянина і знімав у фільмах «Іван» (1932), «Аероград» (1935), «Щорс» (1939).

У той самий час «Наталку Полтавку» в США екранізував емігрант Василь Авраменко, танцюрист і хореограф. Він мав власну кінокомпанію — «Перша говоряча українська фільма».

Варто звернути увагу, що обидві картини показували майже одночасно. Фільм Кавалерідзе демонстрували три тижні (21 день) поспіль у нью-йоркському кінотеатрі «Рузвельт», де навіть голлівудські бойовики не трималися так довго.

«Наталку Полтавку» демонстрували українською мовою. Щоденно 8-10 тисяч американців переглядали стрічку. Фільм Кавалерідзе, створений під пильним наглядом радянської цензури, без англійських титрів, переміг.

«Мимо того ні один критик не може сказати, що скучав, дивлячись на фільм, і слухаючи незрозумілої йому мови. Що ж казати про українців, котрі громадно йдуть до кінотеатру, щоб побачити відому їм «Наталку Полтавку» у виконанні оперних співаків. Усі вони радіють, сміються і плачуть з радості», — зазначав оглядач газети «Українські щоденні вісті. Нью-Йорк» (1936 р.)

У статті використано плакат до фільму «Наталка Полтавка», 1936 р., художник Петрофф Ньюман.

/Текст підготовлено для «Патріот Донбасу» на основі відкритих джерел/

Мартирос Григорян

Leave a Reply