Василь Чепурний. Павленко спростовує Костомарова

269

Щойно побачила світ нова книжка знаного дослідника доби Гетьманщини, нашого колишнього власкора Сергія Павленка «Гетьман Іван Мазепа. Перше п’ятиріччя правління», повідомляє golos.com.ua.

Книжку підготувало видавництво «Мистецтво». Вона вийшла ошатною, з численними ілюстраціями, а головне — її зміст спростовує низку застарілих уявлень.

«Період перших років правління Мазепи практично ніхто не досліджував, — каже автор книжки. — Як зробив свого часу Микола Костомаров гетьману ведмежу послугу, написавши про братські обійми його з Петром I у 1689 році, так ніхто до того періоду й не повертався. Хоча були опубліковані документи ще Яворницьким та Оглоблиним, які спростовують цю «любов». А ще книжка буде цікава кримчанам, бо в ній уперше йдеться про голод у Криму в 1688 році, про стосунки гетьмана з кримськими ханами, з якими він хотів утворити незалежне Руське князівство».

Що не поділили у 1692-му куми В. Кочубей та І. Мазепа? Чому в 1688 році Київська митрополія розкололася на кілька автономій-ставропігій? Чим не догодили українські церковні ієрархи московському патріарху Іоакиму? З якої «Історії УРСР» 1950-х років доктор історичних наук Н. Яковенко запозичила «антигетьманські повстання(???) 1687—1691 рр.»? Чому фейк М. Костомарова, М. Устрялова про вирішальну участь Мазепи у скиненні В. Голіцина та участь у двірцевому перевороті у Москві у 1689 році «хапнули-проковтнули» сучасні українські історики? Чому полтавська опозиція, про яку свого часу писав О. Оглоблин, виявилася мильною бульбашкою? На ці та інші запитання відповідає нова книжка українського історика.

Оскільки видання перемогло в конкурсі до 30-ліття української Незалежності, перша тисяча його примірників надійде до бібліотек країни завдяки державному фінансуванню.

Чернігів

Фото надано автором

Leave a Reply