Про роботу Творчого об’єднання поетів КО НСПУ (2021)

378

Головною метою цього року (як і в інші роки) була творчість, виконання рішень правління КО НСПУ, участь у важливих літературних і культурних заходах.

«Вірусні хвилі» дещо «збили» можливість частіше збиратись, багато питань вирішувалось у телефонних перемовинах і комп’ютерних переписках. Зустрічі проходили в бібліотеках Києва. Тут варто згадати Бориса Пономаренка, Петра Засенка, незабутнього Віктора Женченка, Аллу Дибу та ін. Зокрема, заступник голови нашого ТО Алла Диба провела з колегами в Бібліотеці ім. Лесі Українки кілька творчих зустрічей, а також зустріч із читачами в у бібліотеці ім. Павла Тичини. У Спілці відбулись окремі презентації. Серед них – презентація ґрунтовної поетичної збірки поем, балад, циклів відомої письменниці Наталки Дзюбенко-Мейс «Сковорода» (головувала А. Диба). Ця книга була подана Спілкою на здобуття Шевченківської премії. Але, на жаль, не була допущена конкурсною комісією Премії до другого етапу…

Знаний поет Василь Соловей презентував (у листопаді) до свого 80-річчя, в Будинку письменників, нову поетичну збірку «Околиця щастя». Його поезія і раніше отримувала схвалення нашого об’єднання, а також була нагороджена премією Павла Тичини. Цього року ми обговорювали висунуті на премію П. Тичини збірки «Пришестя слова» Миколи Боровка і «Крещендо» Інни Ковальчук. Ці книги були удостоєні премії імені Павла Тичини.

Заступник голови об’єднання Алла Диба, спільно з членами КО НСПУ провела в бібліотеці ім. Лесі Українки свій творчий вечір. Восени організувала творчу групу поетів НСПУ та членів літоб’єднання «Радосинь» на «Голосіївську осінь» у Музей Максима Рильського. Взяла також активну участь у вшануванні пам’яті незабутнього Дмитра Чередниченка. Разом із Наталією Дзюбенко-Мейст та Лілією Максименко організувала і провела патріотичні поетичні читання на Покрову.

Ніна Гнатюк організувала групу з київських поетів і вінницьких літераторів для поїздки до села Браїлів на літературну зустріч із нагоди вшанування пам’яті Володимира Забаштанського (активним учасником був також Іван Гайворон). Там Василеві Герасим’юку була вручена цьогорічна премія імені В. Забаштанського.

Також поети нашого об’єднання взяли активну участь у святкуванні 30-річчя Незалежності України. Значний внесок у цю подію було зроблено і членами нашого поетичного колективу, зокрема заступником голови КО Борисом Пономаренком, Петром Засенком, незабутнім Віктором Женченком (виступали в бібліотеках та на інших заходах), а також іншими поетами.

Змістовно працює сайт НСПУ, який редагує і формує поет і прозаїк В’ячеслав Гук. До свята Незалежності була надрукована в «Українській літературній газеті» стаття С. Шевченка «Фрагменти київської поезії» — про сучасних поетів різних поколінь. На Чернігівщині в Ічні відбулася презентація нової книжки Т. Чумак «Василь Чумак: життя, творчість, родина» (від НСПУ– виступили Леонід Горлач і С. Шевченко). Українські літератори, науковці, гості з Польщі взяли участь у днях Юліуша Словацького в Кременецькому музеї (від НСПУ був С. Шевченко). Ми планували восени ще ряд заходів у бібліотеках. Але перенесли з приводу загрози коронавірусу.

Станіслав Шевченко, голова Творчого об’єднання поетів КО НСПУ

Джерело: facebook.com.

Leave a Reply