У Харкові відновили дошку мовознавцю Юрію Шевельову

270

У Харкові закінчили роботу над меморіальною дошкою мовознавцю Юрію Шевельову, гроші на відновлення якої збирали навесні через соцмережі.

Про це «Суспільному» розповіла координаторка громадської організації «Світанок» Мілла Денчик. За її словами, нова дошка повторює зміст тієї, яку група чоловіків розбила у 2013 році, але виконана без граніту.

«Зробив відомий скульптор, про автора скажемо на відкритті. Дошка зроблена з іншого матеріалу, міцнішого, антивандального», — сказала Денчик.

Дошка Юрію Шевельову після відновлення у 2021 році

Дату відкриття дошки оголосять згодом, сказала Денчик. Дошку планують встановити на тому ж будинку, що і раніше — по вул. Сумській, 17, де у 1915-1943 роках жив Шевельов.

Що відомо

  • Меморіальну дошку Юрію Шевельову міська топонімічна комісія узгодила встановити за адресою Сумська, 17, де жив науковець, у 2011 році. Дошку встановили за кошти громадськості 4 вересня 2013 року. 25 вересня її розбили невідомі на очах у журналістів: відео.
  • 25 вересня 2013 року Харківська міська рада скасувала рішення топонімічної комісії про встановлення дошки, на сесії міські чиновники виступали проти увічнення Шевельова. Того ж дня чоловіки розбили дошку.
  • Про збір коштів на відновлення дошки Шевельову представниця громадської організації Мілла Денчик повідомила у фейсбуку 27 квітня 2021 року. Необхідну суму для відновлення меморіальної дошки мовознавцю Юрію Шевельову у Харкові зібрали за десять днів.
  • У квітні харківський видавець Олександр Савчук показав письменнику і музиканту Сергію Жадану викуплену благодійником квартиру, в якій мешкав Шевельов. Вона стала літературною резиденцією, першим учасником якої став письменник Юрій Андрухович.
  • Дошку Шевельову планують встановити і в Каразінському університеті. У травні у виші повідомили, що меморіальну дошку Шевельову встановлять на фасаді бібліотеки на вулиці Університетській, 25, де працював мовознавець.

Марія Солодовнік

Джерело: suspilne.media.

Leave a Reply