Стали відомі фіналісти Всеукраїнської літературної премії «Перша ластівка»

239

За результатами роботи журі Всеукраїнської літературної премії для авторів-дебютантів «Перша ластівка», засновниками якої є «Кабінет молодого автора Національної спілки письменників» спільно з українським виробником рослинної доглядової косметики «Vesna», виокремився короткий список кандидатів на премію (фіналісти).

Усього на розгляд журі надійшло майже сорок книжок, і значна частина дебютантів заявили про себе впевнено і яскраво. На розгляд журі потрапили пригодницькі романи, новели, збірки оповідань, п’єси (більшість із яких уже навіть реалізовані на сцені), поезії, вірші та проза для дітей, публіцистика, містичні повісті та ін. Переважна більшість книжок прекрасно зверстані, гарно проілюстровані, якісно видані (деякі з них — відразу у відомих видавництвах), а також продаються у книгарнях.

Багата тематична палітра представлених творів. Молоді автори звертаються до вічних філософських тем, порушують проблеми сучасного українського села або трудової міграції, самотності в нинішньому багатогранному світі і, звісно ж, кохання. Червоною ниткою у творчості деяких дебютантів проходить тема війни на сході України. Унікальний особистий життєвий досвід також проявляється в номінованих книжках, зокрема, авторки, яка здійснила навколосвітню подорож автостопом або автора, який певний час працював за кордоном та ін.

«Насправді дуже непросто обрати лише трьох переможців, адже достойних премії серед цьогорічних номінантів багато. Конкуренція висока. Кожна книжка, яка привернула увагу, по-своєму неповторна і не справляє враження видання автора-початківця. Скоріше, навпаки. Хоча є серед творів і ті, над якими ще варто було б попрацювати не лише автору, а й редактору. Загалом враження склалося дуже позитивне», — зазначають журі премії.

Отже, оголошуємо імена фіналістів премії «Перша ластівка». Ними стали:

  1. Ольга Анненко, «Перша»
  2. Оксамитка Блажевська, «Еля»
  3. Тетяна Власова, «Ефект близькості»
  4. Саша Войцехівська, «Марусині важливі справи»
  5. Лілія Гудзь «Від росинки до сніжинки»
  6. Олена Завітайло, «Діточки»
  7. Наталія Ігнатьєва, «Звір»
  8. Ілля Макаренко, «Магнум»
  9. Анна Морозова, «Четвертий помічник святого Христофора»
  10. Артем Поспєлов, «Тадуш»
  11. Лана Ротко, «Пригоди в Іспанії»
  12. Тет Федоренко, «Експат, або Олені на крижині»

На початку 2022 року будуть оприлюднені імені переможців, які отримають грошову премію від співзасновника премії — українського виробника рослинної доглядової косметики «Vesna» та спецвідзнаки від партнерів.

Нагадаємо: мета премії «Перша ластівка» — промоція творчості молодих українських письменників, які лише входять у сучасний літературний процес.Участь беруть автори без вікових і територіальних обмежень. Номінуватися можуть лише перші та єдині на момент проведення конкурсу видані книжки поетів, прозаїків, драматургів і публіцистів.

Юлія Бережко-Камінська, секретар НСПУ по роботі з молодими авторами

Leave a Reply