Нагороджено лауреатів Почесного списку Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги IBBY

271

23 грудня Національна бібліотека України для дітей гостинно відчинила двері, аби привітати та нагородити лауреатів Почесного списку Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги IBBY та переможців Всеукраїнського огляду-конкурсу обласних бібліотек для дітей.

Національна секція Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги існує на базі Національної бібліотеки України для дітей. Завдяки її діяльності останнім часом імена творців сучасної української дитячої книги зазвучали по всьому світу, а їхні видання мандрують відомими книжковими виставками, представлені у найпрестижніших дитячих бібліотеках світу, гідно презентують найкращі українські книжки міжнародній аудиторії.

За умовами Міжнародної Ради номінувати кандидатів на відзнаки IBBY можна лише прижиттєво. Тому тішить, що завдяки роботі Національної секції ім’я Володимира Рутківського назавжди внесено до світової скарбниці дитячої літератури.

Лауреати Почесного списку ІВВY – 2020:

Олександр Дерманський, номінація «Автор», книга «Мері», видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»;

Наталя Іваничук, номінація «Перекладач», книга «Антон та інші нещастя», автор Ґюдрун Скреттінґ, «Видавництво Старого Лева»;

Ольга Кузнецова, номінація «Ілюстратор», книга «Пір’їнка птаха-мрії», автор Роман Росіцький, видавництво «АВІАЗ»;

Видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» – за книгу «Мері» Сашка Дерманського, внесену до Почесного списку ІВВY – 2020;

Видавництво «АВІАЗ» – за книгу «Пір’їнка птаха-мрії», внесену до Почесного списку ІВВY – 2020, ілюстратор Ольга Кузнецова, автор Роман Росіцький;

«Видавництво Старого Лева» – за книгу «Антон та інші нещастя», внесену до Почесного списку ІВВY – 2020, перекладач Наталя Іваничук.

Номінанти на Премію імені «Ганса Крістіана Андерсена (її ще називають Нобелівською премією з дитячої літератури):

Владислав Єрко, номінант на Премію імені «Ганса Крістіана Андерсена» — 2020, художник-ілюстратор, за визначний внесок у розвиток національної дитячої літератури;

Іван Андрусяк, номінант на Премію імені «Ганса Крістіана Андерсена» — 2020, письменник, за визначний внесок у розвиток дитячої літератури;

Видавництво «Ранок» – за участь у проєкті IBBY — 2021 «Видатні книги для молодих людей з обмеженими можливостями». До колекції ввійшла книга «Світ догори ногами», автор Анастасія Альошичева.

Колекцію книг, які номінувалися на відзнаки Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги від Національної секції IBBY, можна переглянути у Національній бібліотеці України для дітей та онлайн за посиланням, а також тут.

Під час урочистостей на форумі відбулася найочікуваніша подія –нагородження переможців Всеукраїнського огляду-конкурсу обласних бібліотек для дітей.

З 2013 року конкурс-огляд дитячих бібліотек України є одним із потужних стимулів для розвитку комунікації та пошуку нових векторів розвитку. Він спонукає до здорового суперництва між дитячими книгозбірнями країни і водночас надихає на втілення в життя креативних ідей, неймовірних сучасних проєктів, які працюють на престиж обласних бібліотек для дітей серед колег та партнерів, у територіальних громадах регіонів та за їхніми межами.

Конкурс – це також промоція книги, читання та поширення найкращого досвіду серед бібліотечних фахівців країни, відкриття нових можливостей та утвердження важливості бібліотечних послуг для користувачів.

За вміло організовану промоцію дитячих та підліткових книг за допомогою зрозумілих сучасним читачам методів та форм донесення інформації, залучення до цієї роботи активних читачів та місцевих письменників, органів місцевої влади та представників громадських  організацій, формування високого рівня світогляду у номінації «Обслуговування користувачів-дітей» переміг проєкт «Raised by books — вихований книжками» та #Читай_думай_нотуй Чернівецької обласної бібліотеки для дітей.

У номінації «Інформаційні технології в роботі бібліотек» за інноваційне поєднання технологій віртуального середовища та форм і методів бібліотечного обслуговування з метою залучення користувачів до читання, популяризації бібліотечних сервісів, організації змістовного та пізнавального дозвілля перемогу здобула КЗ «Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки» Херсонської обласної ради з проєктом «Використання VR-технологій для промоції бібліотеки та читання».

У номінації «Організаційно-методична робота» за системність, застосування комплексного методичного підходу в дослідницькій діяльності, значну увагу до прогнозування подальших змін у наданні інформаційно-бібліотечних послуг користувачам перемогла Полтавська обласна бібліотека для дітей із проєктом «Розробка та проведення соціологічних та моніторингових досліджень».

У номінації «Краєзнавча діяльність бібліотек за оригінальність бібліографічного жанру, підготовку та популяризацію системи краєзнавчих бібліографічних посібників різних видів і жанрів, об’єднання користувачів-дітей навколо освітнього краєзнавства, формування у дітей та підлітків активної громадянської позиції щодо збереження об’єктів матеріальної культури регіону першість виборола Тернопільська обласна бібліотека для дітей із проєктом «Тернополю — 480: абетка Файного міста».

У номінації «Соціальне партнерство бібліотек» за креативний підхід, ефективну реалізацію інноваційних програм у сфері соціального партнерства, застосування нових моделей і методів ув організації співпраці, вироблення нових форматів і алгоритмів партнерської взаємодії, майстерність у веденні соціального діалогу, дотримання етичних принципів соціального захисту й підтримки перемогу здобула ОКЗ «Харківська обласна бібліотека для дітей» із проєктом соціально-екологічного кластеру «Зелені легені».

Подію відвідали: заступник Міністра культури та інформаційної політики України Лариса Петасюк, директор Департаменту моніторингу соціальних прав Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Світлана Глущенко, народний депутат України IV—VIII скликань Микола Томенко, президент Благодійної організації «Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів» Олександр Афонін і багато інших почесних гостей.

Успіх кожної окремої бібліотеки для дітей – це успіх усієї бібліотечної спільноти. Це свідчення того, що бібліотеки для дітей – надактуальні у часи глобальних перетворень.

Джерело: постреліз Національної бібліотеки України для дітей, а також day.kyiv.ua.

Leave a Reply