Кіровоградщина: пpезентували «Смачну Кpопивниччину»

364

За словами упорядниці збірки, редактора «Нової газети», співзасновниці проекту Інни Тільнової, запропоноване гастрономічне дослідження важко назвати вичерпним, адже «Баба Єлька» побувала лише у 80 селах, а їх у краї майже дві тисячі.

Про це пише golos.com.ua.

«Нам важко зробити висновки про те, що може бути гастрономічним брендом Кіровоградщини, проте вже зараз на основі польових досліджень можемо стверджувати про любов жителів нашої області до капусняку, буряків та кваснини, — розповіла Інна Тільнова. — А ще наша команда пишається тим, що ми вперше фіксуємо у друкованому виданні топонім «Кропивниччина», нагадуючи таким чином громаді й Україні час попрощатися з неактуальною назвою «Кіровоградщина».

Презентація збірки автентичних рецептів «Смачна Кропивниччина» (на знімках) відбулася в етнолабораторії «Баба Єлька» у форматі пресдегустації. Учасники зустрічі мали нагоду не лише поспілкуватися з командою, яка працювала над збіркою (редакція «Нової газети» та колектив ГО «Баба Єлька»), а й дегустувати страви, представлені в унікальному виданні та приготовані шеф-кухарем Василем Дерев’янком.

Кулінар запропонував гостям вафлі з паштетом із плавленої гречки (основа інтерпретації — страва Олени Белінської з Новомиргорода), мільфей із цибулі та мусом із бринзи (на основі рецепту цибуляників Любові Ремез із села Підвисоке), печену картоплю із салом і вареним буряком та салат із буряка, крем-сиру і мусу з чорносливу, поданого на хлібцях.

«Радію, що команді «Баба Єлька» вдалося втілити ідею і розповісти світові про гастрономічну унікальність нашої області, — зазначив під час презентації голова обласної ради Сергій Шульга. — Треба, щоб книгу «Смачна Кропивниччина» побачило і прочитало якомога більше людей».

П’ять примірників книжки посадовець придбав, щоби подарувати народним депутатам від області.

Кошти на книгу команда «Баби Єльки» зібрала у рамках краудфандингової кампанії за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «EU4USociety». Книга вийшла друком у видавництві «Їжак».

Петро МЕЛЬНИК

На знімку: презентують кулінарне надбання Інна Тільнова, Світлана Листюк і Світлана Буланова.

Фото зі сторінки «Баба Єлька» у фейсбуці

Leave a Reply