Фільми про Крим: рекомендує Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим

228

Що подивитися про Крим?
Ми підготували для вас добірку фільмів. Стрічки різні за тональністю та форматами, вони складні, а подекуди трагічні. Проте кожен фільм, безумовно, вартий перегляду, адже у свій спосіб розповідає про історію Криму, про людей, розкриває окремі аспекти окупації півострова та багато іншого.

«Додому» (крим. «Evge») (режисер: Наріман Алієв)
Це повнометражний режисерський дебют Нарімана Алієва з Ахтемом Сеітаблаєвим у головній ролі.
За сюжетом: у кримського татарина Мустафи гине у російсько-українській війні його первісток, Назім. Батько приїжджає до Києва, куди його два сини поїхали після окупації Криму, аби повернути молодшого сина Аліма додому, а старшого поховати на батьківщині в Криму згідно з мусульманськими традиціями…
Трейлер.

«Крим, як це було» (режисер: Костянтин Кляцкін)
Це повнометражний документальний фільм виробництва «Babylon’13» та «DocNoteFilms«.
Фільм розповідає історію офіцерів, солдатів та матросів, які під час захоплення Криму не зрадили свою присягу на вірність народу України. Продовжуючи виконання свої військових обов’язків на землі, морі та в повітрі. Безпосередні учасники розповідають про вторгнення та окупацію українського Криму.
Переглянути фільм можна за цим лінком.

 «Черкаси» (режисер: Тимур Ященко)
Цей фільм заснований на реальних подіях. Розповідає історію останнього українського корабля у Криму, який чинив опір і продовжував відважну боротьбу.
За сюжетом: лютий 2014 року. Починається окупація Кримського півострову. Мінний тральщик «Черкаси» разом з іншими українськими кораблями заблокований в озері Донузлав — шлях до моря перекритий затопленими судами російського флоту. Це пастка. Наші кораблі починають здаватися росіянам. Здається, іншого виходу просто нема.
Трейлер.

«Хайтарма» (режисер: Ахтем Сеітаблаєв)
Ми переконані, що багато хто бачив цей важливий фільм, та все ж без нього наш список не був би повним. Адже це перший кримськотатарський повноформатний художній фільм і перша художня картина про депортацію кримських татар.
Фільм створений на основі реальних подій і розповідає про сталінську депортацію кримських татар, учинену у травні 1944 року. Ця трагічна сторінка в історії кримськотатарського народу показана через погляд прославленого льотчика, національного героя кримських татар Амет-Хана Султана: після вигнання нацистських окупантів із Криму військове командування дозволило Амет-Хану разом із його бойовими побратимами відвідати батьків в Алупці. За збігом обставин на час перебування льотчиків в Алупці припала операція НКВД із примусової депортації кримських татар. Радянський ас, якого боялися німецькі пілоти, не зміг захистити свій народ від злочину Сталінського режиму.
Дивіться.

Документальний фільм «Мустафа» (проєкт команди «Крим_ SOS»)
Це перший документальний фільм про лідера кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва. Стрічка розповідає історію українського політика і громадського діяча, який став символом боротьби за виживання, гідність і честь кримських татар.
На тлі біографії Мустафи Джемілєва автори показали спогади дисидентів, правозахисників, кримськотатарських лідерів.
Переглянути фільм можна за посиланням.

«Жити, щоб повернутися» — ще один важливий фільм, авторства команди «Крим_SOS».
Цей фільм розповідає про національний рух кримських татар у їхній боротьбі за повернення до Криму після депортації 1944 року.
У зйомках фільму взяли участь перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов (незаконно затриманий окупаційною владою РФ в Криму), заступник ЦВК Курултая Заір Смедляєв, правозахисник Абдурешит Джепаров, які поділилися роздумами про національний рух кримських татар після заборони Меджлісу в квітні 2016 року.
Дивіться за посиланням.

«Ціна анексії — життя» (авторки: Nataliya Gumenyuk та Анна Цигима)

Цей фільм – про те, як окупація змінила, а часом і зламала життя людей, що мешкають на півострові. Журналістка Громадського Наталя Гуменюк приїхала до Криму в день так званого «референдуму» 16 березня 2014-го року, де спілкувалася з людьми в Бахчисараї, Сімферополі, Ялті, Севастополі. Відтоді поверталася на півострів щонайменше раз на рік, розповідаючи і про перших політв’язнів, і початок репресій проти кримських татар, економічні умови і будні, в яких опинилися кримчани, те, як воно лишатися українцем у Криму чи навіть активістом руху «Крим наш», що критикує владу. Через 5 років журналісти «Громадського» повернулися до тих людей, чиї історії ми розповідали в перші місяці анексії.
Переглянути тут.

Джерело: facebook.com/ppu.gov.ua

Leave a Reply