Плідна співпраця творчих колективів

193

Електронна книга впевнено крокує світом. Поки що вона не конкурує з паперовою, а тільки доповнює її, але в майбутньому, можливо, кожен буде мати в кишені всю національну бібліотеку. Звісно, автору приємно потримати в руках огрядний том своїх творів, але видання – це фінанси, яких завжди не вистачає. Автору потрібен зворотний зв’язок із читачем, і тут на допомогу приходить електронна книга.

Майже 5 років поспіль Кіровоградське обласне літературне об’єднання «Степ» ім. Віктора Погрібного долучається до участі у Всеукраїнських мистецьких проєктах зі створення електронних книг, які втілюють у життя Дніпропетровська обласна організація НСПУ за технічної підтримки Дніпропетровських обласних бібліотек: для молоді ім. М. Свєтлова (ДОБМ) та для дітей (ДОБД).

Насамперед це книга лауреата міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» письменниці Ольги Полевіної «Видатні композитори світу» із серії «Вони змінили світ».

Твори авторів «Степу» входять до електронних збірок, які регулярно видаються, а саме: «Абетка професій», «Мами просять пам’ятати», «Йому тринадцятий минало», «Відлуння любові: жінки», «Відлуння любові: чоловіки», «Мальви для героя», «Видатні письменники світу», «1932-1933 рр. Ми пам’ятаємо», «Пан Гав is UA», «Мистецтво сценічного слова» та інші.

Голова літоб’єднання «Степ» Ольга Полевіна взяла участь у проєкті «Книголюкс», започаткованому членкинею ДОО НСПУ Марією Дружко, зі створення книжок шрифтом Брайля. Днями виходить із друку її книжка «Біле й чорне», яка поповнить бібліотеки людей із вадами зору.

За підтримки письменників та бібліотекарів Дніпропетровщини готується до видання електронна версія збірки літературознавчих статей «Обережно, переклад!» (автори Олександр Архангельський, Ольга Полевіна, Людмила Островерх, Оксана Грановська), що стане в пригоді авторам, які працюють у жанрі поетичного перекладу, і тим, хто вважає літературу справою свого життя.

Триває обмін рецензіями на твори письменників міст Дніпро та Кропивницький, участь у акціях «Письменник читає дітям», участь в онлайн-стрімах, організованих у співдружності ДОО НСПУ та ДОБМ ім. М.Свєтлова.

Письменники Дніпропетровщини неодноразово друкувалися в друкованому виданні літоб’єднання – у альманасі «Степ» – та на літературних сторінках в обласних ЗМІ, які готує літоб’єднання «Степ». Твори письменників із Кіровоградщини теж з’являються  на сторінках Дніпропетровської обласної педагогічної газети «Джерело».

Часто-густо більшість літераторів знані лише у своїй місцевості, їхні твори не мають виходу за межі області. «Степ» та ДОО НСПУ ламають цей стереотип усіма доступними засобами. Якщо багатотисячні тиражі неможливі, – є електронні книги, ЗМІ, друковані видання. Інтернет. Онлайн-зустрічі.

Було б бажання!..

Олександр Архангельський, член НСПУ, редактор альманаху «Степ»

Почитати електронні книги можна тут.

nspu.com.ua

Leave a Reply