Філософська література у XXI столітті – навіщо її читати?

200

Часом здається, що сучасне суспільство перетворилося на громаду споживачів, яких цікавлять лише розважальні серіали та фастфуд. Почасти це і правда, але далеко не завжди. І на підтвердження мого оптимістичного сподівання, що homo sapiens усе-таки не зовсім безнадійні, є той факт, що люди досі читають мудру літературу.

«Філософія – це не сама мудрість, а любов до мудрості», — казав Августин Аврелій. І справді, чимало людей намагалися пояснити світ з огляду на його закони, осягнути минуле, сучасне і майбутнє згідно з власним моральним кодексом: це і давньокитайська література, і поезія ісламського світу, і класичні праці Канта, Гегеля, Арістотеля і Платона.

Чому варто читати і купувати книги про філософію?

1. Вони формують наш світогляд і систему цінностей.

2. У цих книгах присутній досвід і знання багатьох поколінь людей.

3. Вони розвивають уяву, вчать нас мислити і міркувати.

4. Завдяки ним ми знаходимо відповіді на тисячі нагальних запитань про суть і мету життя та вирішення багатьох наших сьогоденних проблем.

5. Ця література спонукає нас самовдосконалюватися і йти до нових звершень.

Якщо вас тільки почала приваблювати філософія, книги нашого топ-5 допоможуть вам зануритися у світ мудрості.

Філософська література у 21 столітті – навіщо її читати?, фото-1

1. Луцій Анней Сенека. Діалоги.

Уперше українською мовою видано Сенеку – його книгу філософії «Діалоги». Це трактати римського стоїка, який учить читачів, як вижити і не загубити себе у часи моральної кризи, коли весь світ зациклений на споживанні (нічого не нагадує?). Отож, актуальність безсумнівна! Навчіться у Сенеки протистояти натовпу і знаходити щастя у буденних дрібницях.

Філософська література у 21 столітті – навіщо її читати?, фото-2

2. Клариса Пінкола Естер. Жінки, що біжать з вовками. Архетипи Дикої жінки у міфах та легендах.

Ця праця докторки психології, яка помітила певні схожі характеристики між вовками і жінками, а саме: прагнення гострих відчуттів, глибоку відданість, витривалість, силу духу та допитливість. На основі цього авторка створила концепцію архетипу Дикої жінки, яка стала світовим бестселером і займала вершини топів — The New York Times.

Філософська література у 21 столітті – навіщо її читати?, фото-3

3. Тарас Лютий. Двійник. Про природу дублювання і множинності.

Автор у  своїй нонфікш піднімає питання антропології та історії, розповідає про формування людської особистості, власної трансформації, досвіду Іншого і Чужого. У книзі яскраво описано природу подвійності, дублювання і множинності.

Філософська література у 21 столітті – навіщо її читати?, фото-4

4. Еріх Фромм. Втеча від свободи.

Ця книга, як і «Мистецтво любові» Еріха Фромма, вважається класикою жанру, адже тема, що в ній порушена, цікавила людство від самого моменту його зародження. Свобода. Чи прагнуть її насправді  люди? Чи, може, вони її уникають, адже свобода передбачає відповідальність за власну долю, а це не завжди легко і не завжди приємно.

Автор  пояснює нам сутність свободи, показує, чим вона є для сучасної особистості, простежує зв’язок між авторитарними режимами і втечею від свободи.

Філософська література у 21 столітті – навіщо її читати?, фото-5

5. Ірвінг Ялом. Вдивляючись у сонце. Долаючи страх смерті.

У цій книзі розкажуть, як цінувати життя і насолоджуватися кожною хвилиною попри те, що всіх і кожного завжди переслідує страх смерті. Ірвін Ялом учить притлумлювати ці депресивні думки та оптимістично приймати кінечність земного існування, отримувати задоволення від життя.

Отож, якщо ви хочете осягнути основи філософії – ласкаво просимо у Дім книги, де на вас завжди чекає великий вибір пізнавальної літератури за низькими цінами. Долучайтеся до світу видатних мудреців, черпайте з криниці знань Людства – і ставайте щасливішими у цьому найкращому із наявних світів.

0382.ua

Leave a Reply