Фільм убитого в Маріуполі режисера отримав спецнагороду в Каннах

193

Документальний фільм «Маріуполіс 2», знятий литовським режисером Мантасом Кведаравічусом, якого російські окупанти взяли у полон у Маріуполі та вбили, отримав спеціальну нагороду журі «Золоте око» на Каннському кінофестивалі.

«Наш спеціальний приз дістається фільму, який неможливо порівняти із жодним іншим на цьому конкурсі. Дуже радикальне, мужнє, мистецьке та екзистенційне висловлювання «Маріуполіс 2″. Режисер Мантас Кведаравічус – один із тисяч цивільних, убитих російською армією від початку повномасштабного вторгнення Путіна», – цитує заяву журі видання Variety.

Стрічка розповідає про життя Маріуполя під час повномасштабного вторгнення Росії.

Кведаравічус не встиг завершити фільм, його доробляла дружина режисера Ганна Білоброва. «Маруіполіс 2» додали у програму Канн після смерті режисера, за два тижні до початку фестивалю.

Цього року режисерка Ірина Цілик стала першою українкою в журі нагороди «Золоте око».

«Цей фільм абсолютно неможливо ні з чим порівнювати, він гостро виділявся, ніби лежав на окремій полиці; бив під дих до чорноти в очах. А знаючи також усе, що лишилося за кадром… Литовський режисер Кведаравічус приїхав до Маріуполя у березні, знімав там цивільних, жив із ними, але зрештою потрапив у полон, його катували і вбили. Кохана Мантаса змогла вивезти з Маріуполя не лише тіло свого чоловіка, а й матеріали, які він там зняв. Друзі, колеги делікатно склали докупи відзняті кадри і зробили з цього фільм. Останній фільм Мантаса», – прокоментувала вона рішення журі.

Основну премію «Золоте око» отримав фільм індійського режисера Шонака Сена «Все, що дихає».

Фото: Ірина Цілик / Facebook

news.liga.net

Leave a Reply