Пам’ятник Островському в Шепетівці можуть демонтувати: що для цього потрібно

166

Відповідний проєкт рішення буде винесений на розгляд депутатів під час чергової сесії.

Пам’ятник радянському письменнику Миколі Островському в Шепетівці, який встановлений на території Музею пропаганди, мають намір демонтувати в рамках декомунізації. Відповідний проєкт рішення оприлюднений на сторінці Хмельницької обласної ради та буде винесений на розгляд депутатів під час чергової сесії.

У проєкті рішення зазначено, що Микола Островський був ідеологом комуністичного тоталітарного режиму. Демонтаж пам’ятника мають здійснити до 1 липня 2022 року та подбати про його подальше належне збереження.

Директорка Музею пропаганди, на території якого встановлений пам’ятник, Наталія Никонова у коментарі сайту «Є» зазначила, що перед тим, як узятися за демонтаж пам’ятника, окрім погодження депутатів облради, потрібно мати низку дозволів.

«Передусім, обласне управління культури має подати до Міністерства культури клопотання про те, щоб пам’ятник вилучили з реєстру, адже він є пам’яткою місцевого значення. Також він є частиною державного музейного фонду України. Тож потрібно отримати дозвіл на переміщення монумента, визначити, де він зберігатиметься. Також має бути виділене фінансування на фахові роботи з демонтажу та визначено підрядника, який їх виконуватиме».

Вона додає, що в Музеї пропаганди його навряд чи буде де розмістити, адже він досить великий.

Довідково: Микола Островський — радянський письменник, учасник становлення радянської влади в Україні та боротьби з повстанським рухом. Частину свого життя проживав в Шепетівці та був секретарем окружкому комсомолу. Його роман «Як гартувалася сталь» в радянські часи були символом відданості комуністичним ідеям.

Пам’ятник Островському в Шепетівці встановили у 1966 році. Його автор – відомий український скульптор Валентин Зноба. Він став автором низки монументальних творів як в Україні, так і за кордоном. Зокрема, пам’ятника Анні Київській у Франції, козакові Мамаю в Києві… На Хмельниччині, крім пам’ятника Островському, він є автором постаті Устима Кармалюка в Летичеві.

Нагадаємо, у березні 2020 року депутати Хмельницької обласної ради ухвалили рішення перейменувати літературно-меморіальний музей Миколи Островського на Музей пропаганди.

Ірина Олійник

Фото — Пам’ятник Островському в Шепетівці встановили у 1966 році. Фото зі сторінки Музею пропаганди у фейсбуці

ye.ua

Leave a Reply