Хроніка протистояння: вірші Надії Гуменюк про війну надрукували у збірці «Поезія без укриття»

618

Збірка поезій про російсько-українську війну цікава не лише як мистецький проєкт, але і як факт історії.

Вірші волинської письменниці Надії Гуменюк надрукували в антології «Поезія без укриття» — в одному з перших видань, де опубліковані вірші, написані у перший місяць від початку повномасштабного вторгнення військ рф в Україну. Про це журналістів Район.Культура повідомили у Волинській обласній бібліотеці для дітей, із якою авторка поділилася книгою для читачів книгозбірні.

Книга вийшла друком у видавництві «Disсursus». Авторка ідеї та упорядниця книги – поетеса й літературознавиця, голова Кіровоградської обласної організації НСПУ Надія Гармазій. Координаторка і дизайнерка видання – письменниця, літменеджерка Ірена Яніцька. Загалом в антології представлено вірші 70 українських поетів.

Додамо, що 25% коштів, уторгованих із продажу книги, передадуть Збройним Силам України. Придбати її можна буде на сайті видавництва, у Надії Гармазій або Ірени Яніцької.

«Якби слова антології «Поезія без укриття» ожили, її серцебиття почула б уся планета. Стільки в ній болю і гніву! Але ще більше – любові. Бо, як написала у передмові до неї упорядниця Надія Гармазій: «У цій книзі нас єднає не війна, а любов до нашої землі». Саме любов до України і віра в її незламність спонукали авторів антології до написання віршів у перші ж дні віроломного нападу рашистської орди на нашу землю, саме тоді мовою поезії так щиро, переконливо і потужно прозвучало: «Все буде Україна!» — прокоментувала Надія Гуменюк.

«Це була перша хвиля поетичного спротиву. І саме тому книга цікава не лише як мистецький проєкт, але і як факт історії, як хроніка протистояння», — Надія Гуменюк.

На фото — Надія Гуменюк та Ольга Окунєва, завідувачка відділу краєзнавства бібліотеки

history.rayon.in.ua

Leave a Reply