Члени Українського ПЕН виступили із заявою на підтримку білоруських письменників

756

Українські літератори із занепокоєнням стежать за подіями, які розгортаються в сусідній Білорусі. Там, у столиці та ряді інших міст, нещодавно відбулися масові акції протесту проти поглиблення інтеграції з Російською Федерацією.

Режим Лукашенка відреагував на ці вияви незгоди з його політикою посиленням репресій. Затриманих активістів, серед яких є і чимало наших колег-літераторів, членів Білоруського ПЕН, ув’язнюють або піддають адміністративним штрафам на доволі серйозні суми — лише за вираження своїх поглядів і переконань.

На сьогодні громадські активісти Павел Севяринєц і Алена Талстая вже відбули кількадобове ув’язнення у сумнозвісному Центрі ізоляції правопорушників на вулиці Акресціна. У судах Центрального і Ленінського районів Мінська відбувся розгляд справ перекладача Лявона Барщевського і мовознавця Пятра Садовського, а також Уладзіміра Някляєва та Уладзіміра Арлова — видатних представників сучасного білоруського красного письменства. Їхня творчість добре відома поза межами Білорусі й, зокрема, в Україні, так само, як і їхня активна громадянська позиція.

Український ПЕН наполегливо закликає білоруську владу припинити переслідування та цькування громадських діячів і письменників, які є обличчям сучасної білоруської літератури і представляють культуру Білорусі в усьому світі.

Leave a Reply