28 BookForum визначився з форматом і куратором фокусної теми

291

28 BookForum обрав собі за фокусну тему «Гра в дорослішання: як ми зростаємо незалежними». Її куратором буде український перекладач і літературознавець Юрко Прохасько.

Про це йдеться на офіційному сайті BookForum, організаторами якого є ГО «Форум Видавців».

Цьогорічний Львівський міжнародний BookForum запросив гостей з України, а також із ЄС, США, Південної Америки та Африки. У планах – понад 100 подій, панельних дискусій, традиційна Ніч поезії та музики.

«Дорослішання визначає вміння обходитися з невпевненістю, бути чесним з собою і з тими, за кого відповідаєш. Це така колективна гра з чіткими правилами, які постійно оновлюються, і відповідальністю за це», – пишуть організатори фестивалю.

Згідно з інформацією з офіційного вебресурсу, 28 BookForum хоче дослідити, коли насправді кожен з нас став дорослим і почав встановлювати власні правила.

У межах 28 Львівського міжнародного BookForum передбачено безпечний простір для обговорення питань, чи може вважатися наша держава «дорослою» після 30-річчя проголошення незалежності. Чи піддається вона контролю громадян і громадянського суспільства, чи сама встановлює для них правила? Як змінилися ми усі за ці 30 років? І як культура та література, звільнившись від тоталітарної цензури, впливає на формування сталого оновлення нашої держави як інституту і стає (чи не стає) її «дорослим» голосом.

«Як Творіння було здійснене за 6 днів, так і «Гру в дорослішання» метафорично можна подати в 6-ти рубриках, у 6-ти репліках. Ключовим поняттям, центральним атрибутом в кожній є категорія «свого». «Свій» – не обов’язково тотожний власному. Бо не все може бути і стати власністю. Але у «своєму» маніфестує себе потреба присвоєння, засвоєння, наближення. Облаштування свого неповторного життя, свого світу», – відзначає Юрко Прохасько, куратор фокусної теми.

Детальну тематику панелей та концепцію куратора оприлюднимо найближчим часом.

Раніше «Літературна Україна онлайн» повідомляла, що 28 BookForum відбудеться 15-19 вересня.

Leave a Reply