Бібліотека прибрала карикатуру на Зеленського з виставки художника Олега Смаля

432
За словами Олега Смала, ця експозиція і є причиною непорозуміння. Фото – зі сторінки митця у «Facebook»

22 липня художник-карикатурист Олег Смаль повідомив, що бібліотека імені Лесі Українки в Києві прибрала з персональної виставки його робіт карикатуру на чинного президента Володимира Зеленського.

Про це пише Євгеній Морі для «Суспільного», посилаючись на сторінку пана Олега у соцмережі «Facebook».

Відкриття виставки «Олег Смаль – сміхотворець і не тільки» відбулося 19 липня. Як зазначив тоді мистецтвознавець та художник Анатолій Горовий, «це дружні шаржі, усього лише дзеркало, і навіть не дуже викривлене».

22 липня Олег Смаль у соцмережі «Facebook» написав, що це – перший схожий випадок у його біографії, через що він не радить людям приходити на виставку. «З такою виставкою я виглядаю «хоробрим» карикатуристом, котрий насміхається безжально над колишніми президентами і боїться нинішнього», – пояснив митець.

«Вибачте, наступна виставка не скоро. В Україні – точно», – додав пан Олег.

25 липня Смаль створив новий допис у «Facebook», де відзначив, що помітив відсутність карикатури на Зеленського за тиждень до відкриття. Шаржі на інших політиків залишилися.

«Прощаємось. Я нагадую, що злопам’ятний, коли доходить до захисту свободи слова. Через пару днів публікую на ФБ звіт про своє ганебне відкриття виставки… Мережа і українські медіа в компанії з ВВС стають дибки…», – написав карикатурист у соціальній мережі.

Бібліотека Лесі Українки на своїй сторінці у «Facebook» відзначає, що прибрала карикатуру на Зеленського через те, що вона «може сприйматися деякими відвідувачами, і це підтверджено реакцією деяких з них, як прояв особистої неповаги художника до законно обраного президента країни».

«Рішення не виставляти цю карикатуру, а чи помилкове воно покаже час, було прийняте, зважаючи на полярність політичних поглядів наших користувачів зали медіа, де експонується виставка і небажанням провокувати виникнення конфліктних ситуацій між ними. Наше завдання – консолідація суспільства. Бібліотека може поділяти чи не поділяти погляди авторів, але поки автори не порушують закон, то мають право представляти свою творчість вільно. І свобода творчого вираження повинна існувати у рамках поваги до вибору і переконань інших», – ідеться у повідомленні Публічної бібліотеки імені Лесі Українки.

Як повідомляла «Літературна Україна онлайн», у бібліотеці Лесі Українки представлять книжку «Патріарх Володимир, або спогади про батька». Захід відбудеться 28 липня.

Leave a Reply