До Києва везуть оригінал Конституції Орлика та ймовірну булаву Мазепи

387
Фото – ілюстративне, «7 чудес України»

16 серпня зі Швеції до Києва вперше привезуть оригінал Конституції Пилипа Орлика та гетьманську булаву, яка могла належати Іванові Мазепі.

Про це повідомляє «Київ.Media», посилаючись на ТСН.

Оригінал так званої Конституції Орлика зберігся у двох екземплярах: один – у Росії, інший, укладений латиною, – у Національному архіві Швеції. Саме його й побачать українці.

У заповіднику «Софія Київська», де експонуватимуться унікальні експонати, вживатимуть посилених заходів безпеки. Тут установлять бездротові камери, датчики руху, а ще три кола безпеки облаштують по периметру Софії.

«Фізична охорона біля вітрини з експонатом, фізична охорона по периметру заповідника, кнопка виклику оперативної групи, цілодобова система сигналізації вітрини і цілодобова сигналізація самого собору», – цитує «Київ.Media» першого заступника генерального директора заповідника «Софія Київська» Вадима Кириленка.

У заповіднику довелося виділити кілька приміщень під пункти спостережень та прокласти кілька десятків метрів нових комунікацій – для того, щоби повністю дотримати вимог шведської сторони.

Генеральна директорка Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська пояснила, що система допуску відвідувачів до експонатів буде звичайною, проте за умови великого напливу доведеться контролювати температуру та вологість.

«У нас для цього є система моніторингу. Якщо вона буде вказувати на «червону зону», ми будемо припиняти відвідування і давати собору відпочити», – підкреслила вона.

Урочисте відкриття відбудеться 16-го серпня. Музейники відзначають, що це – перша виставка схожого рівня в Україні.

Побачити унікальні експонати у софійському заповіднику можна буде упродовж наступних трьох місяців.

Нагадаємо, у Софії Київській триває виставка про порти Причорномор’я ХІІІ-ХV століть.

Leave a Reply