«Жінка — це не квола істота»: життя і смерть Олени Теліги

290

9 лютого, під час другої хвилі арештів українських націоналістів в окупованому німцями Києві, була затримана членкиня ОУН, поетка та літературна критикиня Олена Теліга. «Суспільне. Культура» розповідає про її життєвий шлях, переконання та публікує архівні фото.

«Оригінальна в образах та ідеях; цілісна, як рідко хто інший; елегантна у формі своїх віршів; горда в наставленні до життя – вона лишила нам взір справжньої панської поезії в найкращім значенні слова, поезії, позбавленої всього вульгарного, простацького… З’явилась вона, спалахнула і згоріла на тяжкім та сірім, потім криваво-червонім небі війни й революції, неначе блискуча зірка, лишаючи яскраве світло по собі, яке палахкотітиме нащадкам», – так характеризував Олену Телігу Дмитро Донцов, український політичний діяч та ідеолог українського націоналізму.

Втеча з революційного Києва

Олена Теліга (при народженні Шовгеніва) походить із родини української інтелігенції. Її батько був відомим вченим, інженером-гідротехніком, який походив зі Слобожанщини. Мати – вчителька з Поділля, з давньої православної священицької родини.

Майбутня поетка народилася 21 липня 1906 року у Іллінському під Москвою, а у 1917 році родина переїхала до Києва, де вони опинилися у вирі революційних подій. Батько – Іван Шовгенів – став міністром уряду Української Народної Республіки (УНР), а старший брат Олени Сергій – вояком армії УНР.

Після поразки у боротьбі за українську державність вони змушені були емігрувати в Польщу, а згодом – до Чехословаччини. Олена з мамою та молодшим братом спочатку залишилися в Києві, але через голод і розруху у 1922 році теж покинули Україну.

Навчання та знайомство з чоловіком

З 1922 по 1922 рік Теліга навчалася на Українських матуральних курсах у Подєбрадах (Чехословаччина), по закінченню яких отримала документ, що давав право вступу до вищої школи.

"Жінка — це не квола істота".115 років тому народилася Олена Теліга

Архівне фото Олени Теліги

У цей час її коло спілкування було надзвичайно насиченим: Леонід Мосендз, Євген Маланюк, Юрій Дараган, Василь Куриленко, Наталія Лівицька-Холодна, Оксана Лятуринська. Тоді ж на одному зі студентських концертів вона знайомиться зі своїм майбутнім чоловіком Михайлом Телігою, студентом Української господарської академії. Пару об’єднала любов до музики та театру. Разом вони відвідували різноманітні творчі студії, а у 1926 році одружилися.

"Жінка — це не квола істота".115 років тому народилася Олена Теліга

Архівне фото Олени Теліги

У 1923–1929 роках Теліга навчалася на історико-філологічному відділенні Українського високого педагогічного інституту імені Михайла Драгоманова в Празі, фах – українська мова та література.

У 1929–1939 років родина Теліги переїхала до Польщі. Працювала у «Віснику», який очолював Дмитро Донцов. Згодом вступила в Організацію українських націоналістів (ОУН), тісно співпрацюючи з Олегом Ольжичем і Уласом Самчуком. Після розколу ОУН Олена Теліга залишилася у середовищі, керованому полковником Андрієм Мельником.

Сповнення обов’язку до кінця

У 1941 році разом із першими похідними групами ОУН повернулася в окупований нацистами Київ: створила Спілку письменників України, взяла участь у заснуванні Української Національної Ради, заснувала і редагувала літературно-мистецький тижневик «Літаври».

«Коли мене заарештують і я загину, то знайте, що сповнила свій обов’язок до кінця, і скажіть про це іншим», – казала вона незадовго до смерті колегам з письменницької спілки.

«На початку 1942 року Телігу разом з іншими підпільниками заарештувало гестапо, а 22 лютого 1942 р. (за іншими даними – 21 лютого) Олена Теліга разом із Михайлом Телігою, редактором Іваном Рогачем і поетом Іваном Ірлявським були розстріляні німецькими фашистами у Бабиному Яру«, – пише сайт української діаспори «Стожари».

"Жінка — це не квола істота".115 років тому народилася Олена Теліга

Архівне фото Олени Теліги

Погляди на роль жінки в суспільстві

Головна тема її поезії — подружні взаємини, роль жінки в суспільстві, в житті нації, поетична форма — послання. У своїй ліриці Теліга поєднувала ніжність із безмежною любов’ю до життя, запереченням міщанського духу.

Її заяви про становище жінки в суспільстві були дуже прогресивними та сміливими на той час.

«На думку поетеси, жінка — це не квола істота, не рабиня, а помічник і надійний тил чоловіка-воїна, це новий тип особистості — вольової і цілісної», — пишуть про неї дослідники.

У публіцистиці порушувала питання естетики літератури («До проблеми стилю»), ідейного спілкування, українського культурного процесу («Наростіж вікна»), ідеалу сучасної української жінки («Якими нас прагнете»), засуджувала рабську покору, опортунізм («Партачі життя»).

"Жінка — це не квола істота".115 років тому народилася Олена Теліга

Архівне фото Олени Теліги

За своє досить коротке життя Олена Теліга не встигла видати жодної власної збірки. Всі вони вийшли після смерті: «На чужині» (1947), «Олена Теліга» (1977), «Дороговказ. Поезії О. Теліги та О. Ольжича» (1994), збірник «О краю мій» (1999). Більша частина її творів, на жаль, загубилися.

Ольга Ліцкевич

suspilne.media

Leave a Reply