Вінницький письменник поділився спогадами про автора “Двох кольорів” Дмитра Павличка

88

Україна сумує за Дмитром Павличком. Його згадують як поета, публіциста і перекладача, як політика – одного з організаторів Народного Руху України, автора Декларації про державний суверенітет України, як дипломата і просто як про людину, яка мала велику, насичену подіями долю.

Автор “Двох кольорів” пішов від нас на 94-му році життя. Своїми спогадами про Дмитра Васильовича поділився й відомий вінницький письменник.

Вінницький письменник поділився спогадами про автора “Двох кольорів” Дмитра Павличка

Поет та перекладач Михайло Каменюк уперше зустрівся з Павличком в студентські роки та каже, що ця зустріч була доленосною.

Це був 1970 рік, я вчився на четвертому курсі філологічного факультету Вінницького педуніверситету. На березневі канікули кафедра української літератури традиційно влаштувала зустріч випускників, запрошувались і студенти. То була така приємна вечірка на кшталт популярних тоді “вогників”, нам навіть дозволили поставити на столи трохи вина. Зазвичай в гості приїздив хтось із Києва, цього разу був Дмитро Павличко, — згадує Михайло Каменюк.

Михайло Каменюк каже, що на вечірці заведено було читати вірші.

Я теж прочитав один зі своїх творів. Потім включили музику. Я танцюю з дівчиною, аж раптом до нас підходить Дмитро Васильович. Каже: “Юначе, ви пишете гідні вірші. Надішліть мені. Подивимось, може, надрукуємо в “Літературній газеті”. Він тоді там працював. Я другого дня надіслав листа, і буквально через тиждень вийшла у світ моя перша публікація. Це так надихнуло мене, дало такий потужний поштовх! — пригадує Михайло Каменюк.

Вінницький письменник поділився спогадами про автора “Двох кольорів” Дмитра Павличка

Вдруге Каменюк побачив Дмитра Павличка у березні 1990 року, коли в Києві на міськраді підіймали жовто-блакитний прапор.

Я тоді мав перший у своєму житті диктофон, тож записав на нього палку промову Павличка. А коли повернувся до Вінниці, розшифрував і надрукував у нашій обласній газеті “Комсомольське плем’я” – на цілу сторінку вийшло. Наш секретар по ідеології був дуже незадоволений. Казав, що треба було у мене той диктофон відібрати, — згадує Михайло Каменюк.

Вінницький письменник поділився спогадами про автора “Двох кольорів” Дмитра Павличка

Пізніше Михайло Каменюк працював заступником голови Спілки письменників України.

Дмитро Васильович уже був похилого віку, але не втрачав енергії. “Хлопці, давайте щось робіть, не спіть!” – любив говорити, коли до нас заходив. А ще ми любили ходити дивитися, як у кафе “Еней” у нас на Банковій він грає в більярд. У тому був добрий майстер, — ділиться спогадами вінницький письменник.

vitatv.com.ua

Leave a Reply