У Києві презентували книгу «Залізна евакуація»

58

У Києві на центральному залізничному вокзалі відбулася презентація документальної книги «Залізна евакуація» авторства українського поета і перекладача Андрія Пермякова про вклад наших залізничників у відбиття повномасштабної агресії рф.

Презентація пройшла за участі заступника міністра культури та інформаційної політики Тараса Шевченка і представників Укрзалізниці, передає кореспондент Укрінформу.

«Дуже багато ще буде написано книжок про це, але сьогодні ми презентуємо першу книжку. Вона надзвичайна, тут зібрані дуже цікаві історії, і це зробив наш письменник Андрій Пермяков. Завдяки йому вийшла ця книжка», — сказав видавець книги Іван Степурін.

Він висловив думку, що такі презентації цю зробити ще і в потягах Укрзалізниці.

«Але без підтримки Міністерства культури і інформаційної політики цієї книжки теж не було б, тож велика їм подяка за те, що у цих умовах знайшли кошти на цей проєкт. Бо зараз дуже важко видавати книжки. Але ми працюємо, незважаючи ні на що», — уточнив Степурін.

У свою чергу Шевченко поінформував про підтримку проєктів, які фіксують трагічні сторінки у історії нашої держави. За його словами, у МКІП є невеликі, обмежені кошти, і вони роблять відкриті конкурси, на які подаються різні проєкти.

«Проєкт (щодо видання цієї книги — ред.) був відібраний нашою мистецькою комісією, бо, напевно, не підтримати проєкт про Укрзалізницю комісія не могла. Але це їхні експертні висновки. І я радий, що сьогодні відбувається ця презентація», — сказав він.

Чиновник також подякував усім залізничникам, які продовжують мужньо робити свою роботу, видавництву, завдяки якому у світ вийшла ця книга, і бійцям сил оборони, які боронять українців.

«Це справді героїчний подвиг — усе, що було зроблено впродовж минулого року, робиться тепер і буде робитися у майбутньому. Особисто у мене є друзі, які працюють в Укрзалізниці. І я щиро вдячний всім», — зазначив заступник глави МКІП.

У цій книзі були зібрані і задокументовані історії з першоджерел, які описують воєнний і евакуаційний досвід, а також — щоденний героїзм працівників української залізниці. Усі події і імена героїв, які є у книзі, реальні.

Під час презентації книги кілька історій із неї зачитали актриси кіно і театру Наталія Сумська і Римма Зюбіна, модератор Камілла Бурсова та сам Пермяков.

На презентації була присутня мати звільненого з полону захисника «Азовсталі» Дмитра Козацького провідниця Ірина Юрченко, історії якої є у цій книзі.

На обкладинці «Залізної евакуації» – фото Андрія Андрієнка, зняте 27 лютого на вокзалі у Краматорську. На ньому зображений прикордонник, який проводжає свою дружину на евакуаційний потяг на Чернівці.

Книгу видано за кошти благодійного фонду «Бібліотечна країна» і ТОВ «Креативна агенція «Артіль» та за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України.

ukrinform.ua

Leave a Reply