Побачила світ книжка «Таємниці старого горіха»

1069

З темного купола неба загадково підморгують зеленкуваті зорі. Гострі тіні від осяяних повним місяцем предметів поцятковані оранжевими іскрами багаття. Відблиски вогню падають на дорослих та дітей, що зручно повсідалися під густою горіховою кроною. Їхні обличчя – зосереджені, пози – вичікувальні, подихи – затамовані: усі напружено слухають, чим же завершиться приголомшлива розповідь про…

Про туристів, що заблукали у лісі.
Про брата і сестру, яких не випускала з хати нечиста сила.
Про друзів, які викопали на городі скарб.
Про старшокласників, які взялися впіймати підступного грабіжника…

Аж 23 такі пригодницькі історії розказали на літніх канікулах члени однієї родини: дідусь, бабуся та їхні дві доньки й син із родинами, де були діти від 6 до 16 років. Кожен пригадував випадки, що трапилися з ними чи з друзями в різні часи.

Усі ці сюжети розмістилися на 170 сторінках книжки «Таємниці старого горіха».

Ідея створити повість для дітей та дорослих, яким приємно згадати дитинство, належить Ользі Полевіній, голові Кіровоградського обласного літературного об’єднання «Степ» ім. Віктора Погрібного. Унікальність задуму полягала в тому, що кожну історію (можна й не одну) мав розповісти інший автор. І не тільки з Кіровоградщини, а й з усієї України. За цю справу Ольга Полевіна взялася в тандемі з письменницею Еліною Заржицькою (м. Дніпро).

Ледве автори розібрали героїв, від імені яких мали писати, ледве намітили фабули, ледве завершили перші оповідки, аж тут – війна…

«Степ» після кількамісячної паузи активізувався і спрацював так потужно, як ніколи досі – восени 2022 року випустив одразу три книжки: «Тенета помсти» та «Сороки далекого села» (довоєнні задуми). А ще – «Смертельний соль-дієз» (твори, написані після 24 лютого 2022 року).

Перерва в публікаціях, презентаціях та обговоренні цих книжок настала під час новорічних канікул – але це не була перерва в творчості! Якраз у цей період степівчани та їхні колеги по перу з різних регіонів України згадали про довоєнний задум щодо дитячої повісті і стали інтенсивно продукувати тексти.

Ольга Полевіна всі ці веселі, інтригуючі, повчальні, зворушливі, пізнавальні, детективні історії впорядкувала так, що спогади про давніші часи чергувалися із сьогоднішніми подіями, а там виникали нові повороти – наприклад, щемлива і багата на тонкі відчуття закоханість.

Членами однієї книжкової родини Мазуренків-Іванченків-Коваленків стали 11 авторів із Дніпропетровщини, Луганщини, Рівненщини, Івано-Франківщини, Одещини, Миколаївщини та навіть із Нідерландів. А ще 9 (тобто майже половина від усього авторського колективу!) – письменники з Кіровоградщини, із літоб’єднання «Степ»! Це Олександр Архангельський, Ніна Даниленко, Тетяна Микитась, Людмила Олександрук, Ольга Полевіна, Галина Суржок, Олена Трибуцька, Наталія Фесенко, Надія Чичкан.

Неординарна форма розповіді продовжилася такою ж унікальною формою подачі збірки «Таємниці старого горіха». Її можна прочитати у форматі ілюстрованої електронної книги, де віртуальні сторінки гортаються як справжні – шукайте це тут:
https://dobm.dp.ua/povist-tayemnytsya-starogo-goriha/#.

І це тільки початкові кроки походу цієї незвичайної книжки в читацький світ; розкриття її головних таємниць іще попереду!

Ніна Даниленко, прозаїк, член Кіровоградського обласного літоб’єднання «Степ» ім. Віктора Погрібного

Leave a Reply