Леся, яку ми не знали: книги про видатну Українку

91

Жінка, яка забігла на століття вперед свого часу, сильна, вольова інтелектуалка, яка проте не берегла душу від любовних мук. З нагоди 152 річниці від дня народження Лесі Українки пропонуємо вам добірку книг, які відкриють вам несподіване.

Повідомляє Інформатор.

Мирослав Лаюк “Залізна вода”

Книга побачила світ у 2021 році, однак почав писати її автор, із його слів, із років 15-и.

Читачу пропонують проїхати дорогою Лесі Українки в найдальше карпатське село, де тече цілюща залізна вода. Мандрівку письменниця здійснила улітку 1901 року.

Сюжет роману розгортається навколо таємничого листа, мовляв, там розкрита природа стосунків Лесі Українки та Ольга Кобилянської.

Оксана Забужко “Notre Dame d’Ukraine: Українка в конфлікті міфологій”

Вперше ця книга побачила світ ще у 2007 році. Авторка осмислює міф Лесі Українки. А це – ключ до “України, яку ми втратили”.

Забужко звертається до питання, яке ставив не один письменник чи культурний діяч – “Україна чи Малоросія? Європа чи Росія?”.

Спогади про Лесю Українку

Авторка проєкту та редакторка – Тамара Скрипка. Книга у двох томах. Зокрема, у другому містяться спогади сучасників письменниці – друзів, колег, знайомих. Таким чином читач бачить характер, громадська позиція, врешті життя мисткині і діячки.

Книгу вдало доповнюють світлини з державних та приватних колекцій.

kl.informator.ua

Leave a Reply