Секретаріат Національної спілки письменників України закликає владу до конструктивного вирішення питання Шевченківської премії та її модернізації

31

Секретаріат Національної спілки письменників України закликає владу до конструктивного вирішення питання Шевченківської премії та її модернізації.

Нижче – текст заяви Секретаріату НСПУ.

ЗАЯВА СЕКРЕТАРІАТУ НАЦІОНАЛЬНОЇ СПІЛКИ ПИСЬМЕННИКІВ УКРАЇНИ

Шевченківська премія – це насамперед символ державний і державницький, а для української нації під час війни – ще й незборимий символ перемоги.  Тому будь-які інсинуації навколо неї просто неприпустимі, бо руйнують одну з найважливіших святинь, які має наша країна.

Ми живемо у надскладний час, коли споконвічний ворог України – росія – намагається знищити нашу ідентичність і незалежність, тому наявність в інформаційному полі, яке одночасно є й полем нашої битви з підступним ворогом,  негативних наративів, які пов’язані з найвагомішою мистецькою відзнакою в галузі української культури, є, на наше переконання, деструктивними.

Ніхто не заперечує модернізацію цієї нагороди, її поліпшення і подальший розвиток, надання їй відповідної ваги і значимості, проте стратегія її розвитку повинна мати конструктивний вигляд і комплексний підхід, ураховуючи потреби часу та вимоги суспільства.

На нашу думку, Шевченківська премія має сприйматися не як радянський рудимент, пережиток минувшини, а як підґрунтя для подальшого потужного розвитку української культури.
Найголовніше, будь-які зміни щодо цієї премії мають відбуватися виключно в правовому полі й унеможливлювати будь-які відхилення від букви закону.

На жаль, тепер, після низки скандалів, ця найвища нагорода, яку має Україна в галузі культури, поступово нівелюється, а найжахливіше – втрачається довіра до неї, той підмурівок, на якому вона й вибудовувалась багатьма поколіннями талановитих українських митців.

Ми, представники культури і громадськості, не можемо бути осторонь цієї нагальної проблеми і просто не маємо права забути нашу історію, бо Шевченківська премія – це одна з головних складових нашої держави, символ, який має залишитися для наступних поколінь незаплямованим!

Також ми хочемо нагадати, що сучасна українська культура – це не тільки шоу-бізнес. Останній є лише її елементом, але не магістральною складовою.

Ми не повинні забувати про досвід минулих поколінь, тому вчасно маємо спинити те, що відбувається навколо самої премії, а відбувається, на превеликий жаль, її руйнація, а не розвиток.

Ми проти ухвалень одноосібних рішень щодо Шевченківської премії, а виступаємо за виважену державницьку позицію і комплексний підхід у її подальшій модернізації, і до цього процесу, на наше переконання, мають бути залучені відповідні інституції та знані українські фахівці.

Секретаріат Національної спілки письменників України

nspu.com.ua

Leave a Reply