На Полтавщині демонтували два пам’ятники на честь російського письменника Максима Горького

18

У двох громадах на Полтавщині демонтували погруддя російського письменника часів Радянського Союзу Максима Горького. Про це Суспільному повідомив регіональний представник Українського інституту нацпам’яті Олег Пустовгар.

Один із постаментів був розміщений у селі Загребелля Чорнухинської громади. Його демонтували 16 травня, розповів Олег Пустовгар. Роботи виконали працівники комунального підприємства «Чорнухи благоустрій».

На Полтавщині демонтували два пам’ятники на честь російського письменника Максима Горького

Як раніше виглядало погруддя Горькому у Загребеллі, а також вигляд території нині. Фото надане О.Пустовгаром

Іще одне погруддя прибрали у місті Решетилівка. Воно було розташоване на території приватного сільськогосподарського підприємства. Демонтаж улаштували зі згоди керівництва фірми.

На Полтавщині демонтували два пам’ятники на честь російського письменника Максима Горького

Демонтоване погруддя у Решетилівці. Фото надане О.Пустовгаром

За словами Олега Пустовгара, ініціювали демонтаж представники Українського інституту нацпам’яті та громадської організації «Декомунізація. Україна». Обидва погруддя радянському письменникові Максиму Горькому можуть передати до музейного простору, зокрема, до «Парку радянського періоду» неподалік Путивля на Сумщині.

Що відомо

  • Максим Горький – російський та радянський письменник, поет, публіцист і драматург. Був членом Російської соціал-демократичної робітничої партії, його називали «засновником літератури соцреалізму».
  • Як повідомив регіональний представник Українського інституту нацпам’яті Олег Пустовгар, пам’ятники Горькому демонтовані у селах Левенцівка Чутівської громади, Крячківка Пирятинської громади, Середняки Петрівсько-Роменської громади.Останній постамент лишився у селі Мануйлівка Козельщинської громади. Крім того, у населених пунктах регіону є майже 50 вулиць і провулків на честь Максима Горького.

Лілія Пархоменко

suspilne.media

Leave a Reply