У Каневі відбулося Міжнародне Шевченківське літературно-мистецьке свято «В сім’ї вольній, новій» (фото, відео)

33

У Каневі відбулося Міжнародне Шевченківське літературно-мистецьке свято «В сім’ї вольній, новій», приурочене до дня перепоховання Т. Г. Шевченка.

22 травня на свято до древнього величного Канева завітали відомі українські письменники, політики, громадські діячі, волонтери, артисти, військові тощо – серед них Павло Мовчан, Микола Томенко, Михайло Сидоржевський, Анатолій Паламаренко, Василь Куйбіда, Іван Заєць, Микола Поровський, Павло Гриценко, Георгій Філіпчук, Олександр Пухкал, Леонід Даценко, Василь Нечепа, Тетяна Фольварочна, Володимир Поліщук, Валентина Коваленко, Борис Пономаренко, Петро Засенко, Микола Чорний, Ігор Курилів, Ірина Драгомирецька,  Юрій Кардаш та інші. А також Національний заслужений академічний український народний хор України імені Григорія Верьовки.

Свято було організовано Міністерством культури та інформаційної політики України, Шевченківським національним заповідником, Національною спілкою письменників України, Всеукраїнським товариством «Просвіта»  імені Тараса Шевченка, Міжнародним благодійним фондом національної пам’яті України, Фондом Миколи Томенка «Рідна країна», Поважною радою Відзнаки «Орден Святого Пантелеймона».

Лейтмотивом свята став нетлінний «Кобзар» Тараса Шевченка, який у реальному житті духовно допомагає всім тим, хто того потребує, оскільки він є  символом не лише нашої нездоланності й мужності, а й став тією золотою зерниною, з якої зростають багаті врожаї нашої мудрості, натхнення й величі нації.

У рамках свята було покладання квітів на могилі Тараса Шевченка, а також відбувся науковий діалог «Світоглядні засади і гуманітарні пріоритети України, що воює».

На урочистому заході виступила в. о. генерального директора Шевченківського національного заповідника Валентина Коваленко, яка привітала всіх присутніх зі святом і підкреслила на важливості вшановування пам’яті великого Пророка України Тараса Шевченка.

Доктор політичних наук, професор КНУ імені Тараса Шевченка, голова Фонду «Рідна країна» Микола Томенко порушив нагальні питання унітарної держави, релігії, мови й освіти, які під час війни набули найважливішого значення для безпеки України та її європейського вибору.

Голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський наголосив на важливості розвитку української національної культури, яку має у цей надскладний для нашої країни час підтримати належним чином держава, бо національна культура і її розвиток – це потужне підґрунтя держави і державності. Також він наголосив на актуальності заповітів Тараса Шевченка, які з плином часу не втратили свого великого значення для України та її розвитку. А ще голова НСПУ презентував і подарував бібліотеці  Шевченківського національного заповідника Довідник НСПУ, а також книжки, видані під час війни зусиллями НСПУ та видавництва «Ліра-К», упорядником і редактором яких він є, а це антологія воєнної лірики «Весна озброєна»,  «Хроніки окупації і спротиву. Перші місяці війни» та інші.

Також на заході виступили, наголосивши на важливості Шевченківського свята як невичерпного джерела української національної культури і духовності, голова Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, член правління Національної спілки письменників України Павло Мовчан,  український мовознавець, доктор філологічних наук, професор Павло Гриценко та інші.

На святі прозвучали нетлінні твори Тараса Шевченка, а також пісні, покладені на його вірші. Було людно й гамірно, і був світлий сонячний день, який ніби прихистив своїм невичахлим теплом нас, українців, надавши можливості зібратися всім разом на могилі Пророка української нації, щоб належним чином ушанувати пам’ять про Нього.

Тарас Шевченко – це подія в український історії, яка мала, має й матиме величезне значення для всіх нас, бо уособлює собою незалежну незламну мужню Україну і її багатостраждальний народ, а «Кобзар» для кожного українця став Біблією, і навіть той уже всім відомий факт, що російські окупанти на окупованих українських територіях знищують українські книжки, серед яких і «Кобзар» Тараса Шевченка, свідчить про те, що наші вороги бояться друкованого українського слова, а «Кобзаря» й поготів!

Ми живемо у надважкий час, коли доля нашої країни залежить від кожного з нас, а пророчі слова великого Тараса Шевченка, які він утілив у своїй нетлінний книзі, є для нас усіх як велика молитва за незалежну Україну. Бо кожне слово «Кобзаря» несе в собі потужну енергетику і долає часи, надихаючи нашу націю на самовідтворення й розвиток попри всі негаразди.

Значення цього свята для України завжди було знаковим, бо великий Тарас Шевченко у своєму славетному «Заповіті» заповів нам усім поховати його саме на українській землі. Тепер, у час війни, яку підступне розв’язала росія, це свято набуло ще й символічного значення, бо несе в собі потужний зміст єднання нації навколо одвічного прагнення українців бути незалежними і мати свою суверенну європейську державу.

Пресслужба НСПУ

Автор фото і відео – Юрій Кардаш

nspu.com.ua

Leave a Reply