Оголосили лавреата Міжнародної Букерівської премії 2023 року

20

Міжнародна Букерівська премія, яку вручають за перекладені англійською художні твори, оголосила лавреата 2023 року.

Нагороду отримала книжка “Time Shelter” («Прихисток часу») Ґеорґі Ґосподинова (Болгарія) у перекладі Анджели Родель.

Ґеорґі Ґосподінов — найбільш перекладений і нагороджений болгарський сучасний письменник.

«Прихисток часу» — третій роман письменника.

Таємничий терапевт Ґостін засновує клініку, яка лікує пацієнтів із хворобою Альцгеймера, відтворюючи минуле, в якому вони почувалися найбільш захищеними. Клініка — це не просто місце, де Ґостін лікує пацієнтів; це також ідеальний привід для оповідача Господінова дослідити ХХ століття в Європі через точки зникнення травмованих або зломлених людей. Неназваному оповідачеві доручено зібрати уламки минулого, від меблів 1960-х і ґудзиків сорочки 1940-х до ароматів і навіть денного світла. Але в міру того, як кімнати стають переконливішими, все більше здорових людей розглядають клініку як «прихисток часу», сподіваючись втекти від жахів сучасного життя — розвиток, який призводить до несподіваної головоломки, коли минуле починає вторгатися в сьогодення.

«Це блискучий роман, сповнений іронії та меланхолії. Це глибока робота, яка стосується дуже сучасного питання: що відбувається з нами, коли наші спогади зникають? Ґеорґі Ґосподинову чудово вдається розібратися як з індивідуальними, так і з колективними долями, і саме цей складний баланс між інтимним і універсальним переконав і зворушив нас», — зазначила Лейла Слімані, голова журі.

Українською роман буде називатися «Часосховище». Його перекладачі — Остап Сливинський та Христя Венгринюк. Раніше в Україні виходила збірка Ґосподінова «Природний роман та інші історії» (видавництво «Темпора»).

Букерівська премія (The Man Booker Prize) — одна з найпрестижніших літературних премій англомовного світу й світу загалом. Перше вручення відбулося 1969 року. На Букерівську премію художньої літератури можуть претендувати твори письменників будь-якої національності, написані англійською мовою та опубліковані у Великій Британії чи Ірландії.

Міжнародна Букерівська премія заснована 2005-го і до 2015 року вручалася раз на два роки. Премія могла бути присуджена як англомовному письменнику, так і автору, чиї твори перекладені англійською. А з 2016 року премію почали вручати щорічно виключно за перекладені англійською мовою художні літературні твори.

Приз становить £50 000; 25 000 фунтів стерлінгів для автора та 25 000 фунтів стерлінгів для перекладача (або розділені порівну між кількома перекладачами).

Нагадаємо,  у 2021 році лавреатом Букерівської премії став письменник з Південноафриканської Республіки Деймон Галгут, а у 2022 — шрі-ланкійський письменник Шехан Карунатілака з книжкою The Seven Moons of Maali Almeida («Сім місяців Маалі Алмейди»).

Чільне фото: thebookerprizes.com

chytomo.com

Leave a Reply