Жінка з іменем квітки

43

26 травня у Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя відбулася наукова конференція «Життєтворчий феномен Ганни Барвінок», присвячена 195-річчю від дня народження письменниці. З вітальним словом звернувся до присутніх ректор НДУ ім. Гоголя Олександр Самойленко. З цієї нагоди на Сіверщину до альма-матері українських поетів-романтиків завітали відомі в Україні та за її межами вчені-літературознавці Микола Жулинський, Василь Яременко, Ольга Івановська, а такод гості зі Львова – Євген Нахлік, Алла Швець і Ореслава Хомич… Вони виголосили засадничі наративи сьогоднішньої філологічної науки.

Пожвавлення аудиторії викликала презентація монографії доктора філології професора НДУ ім. Гоголя Григорія Самойленка – про мотронівський період життя і творчості Пантелеймона Куліша і Ганни Барвінок.

Наступного дня учасники конференції відвідали заповідник «Ганнина пустинь», де разом із господарями, співробітниками музею, провели «Круглий стіл».

До речі, це вдруге день народження Ганни Барвінок (Олександри Михайлівни Куліш) проводиться за дійсною метричною датою – 2018 року її 190-річчя відзначали у великій залі НСПУ також 26 травня. Але і донині довідники і підручники називають день народження письменниці — 5 травня.

Леся Оленівська

Leave a Reply