Нескорені побратими: історичні та сучасні

47

Романи письменника про минулі події україно-московської війни були і є актуальними в умовах нинішньої агресії рашистів.

У столичній публічній бібліотеці імені Лесі Українки відбулася презентація нового історичного роману Василя Краса «Побратими». Цей твір став уже третьою книжкою із циклу «Нескорені» про буремні і знакові події україно-московської війни періоду славної козаччини.

Неабияка актуальність роману «Побратими» ще й тому, що свого часу уродженець Чернігівщини Василь Крас тривалий час жив і працював у місті Лиман на Донеччині, звідки змушений був виїхати після повномасштабного вторгнення москви до України у лютому 2022 року і в статусі внутрішньо-переміщеної особи писав цей твір уже у Київській області.

Досі літератор, який порівняно недавно засів за написання історичних пригодницьких творів, став автором книжок «Татарський бранець» та «Руїна» із згаданого циклу «Нескорені». На них уже звернули увагу не тільки читачі, а й колеги та критики. Адже письменник став лауреатом премій «ДніпроБукфест 2019», імені Володимира Малика та міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова». А його свіжий роман «Побратими» Донецька обласна організація Національної спілки письменників України висуває на здобуття літературної премії імені Івана Корсака за кращі вітчизняні історичні твори. Також донецькі письменники виходять із клопотанням про прийом цікавого і самобутнього письменника до НСПУ.

У романі «Побратими» йдеться про перипетії головних героїв в умовах розгорання полум’я вже давно минулої війни, коли українці боронили свою землю від московитів. Утім, як показує життя, тема війни із загарбниками залишається актуальною не тільки на сторінках історичних книг. До речі, того самого дня, коли ми зібралися у бібліотеці на презентацію роману, помітне загострення відбулося якраз на Лиманському напрямку Донеччини, де сучасні нескорені військові побратими з підрозділів Сил оборони України відбивають атаки рашистів і проводять контрнаступальні операції.

Павло Кущ

nspu.com.ua

Leave a Reply