У Будапешті вийшов двотомник поезії Михайла Жайворона

25

У Будапешті вийшов друком двотомник поезії відомого українського письменника Михайла Жайворона «Чорнобильський вузол: розпад атома» та «Чорнобильський вузол: розпад імперії». 

Про це повідомляє у фейсбуку Фундація української книги в Угорщині «UNABOOK», передає Укрінформ. 

Двотомник вийшов у межах Міжнародного проєкту «Feel Europe українською».

“Це унікальне літературно-інклюзивне видання новоствореної Фундації української книги в Угорщині «UNABOOK», що поєднує звичайний візуальний текст та рельєфно-крапковий шрифт Брайля”, – йдеться у дописі.

Перший том «Чорнобильський вузол: розпад атома» присвячено чорнобильській тематиці, що близька автору як учаснику ліквідації аварії на ЧАЕС у травні 1986 року. Він є нагадуванням сучасникам про багатогранність сенсів чорнобильської трагедії не лише для України, а й усього цивілізованого світу.

До другого тому під назвою «Чорнобильський вузол: розпад імперії», символічно пов’язаного з попереднім, увійшли вірші, написані після 24 лютого 2022 року, під час повномасштабної російсько-української війни.

Частина примірників буде передана до «Полиці української книги Брайлем» Державної бібліотеки іноземних мов, до Національної бібліотеки імені Ференца Сечені міста Будапешта та до деяких бібліотек України.

Видавцем двотомника є Фундація української книги в Угорщині «UNABOOK». Передмова і упорядкування – Уляна Княгинецька та Ірина Пархоменко.

Його було видано за підтримки Посольства України в Угорщині, Товариства української культури в Угорщині, Столичного самоврядування українців в Угорщині, Самоврядування українців Ерду, Самоврядування українців Ференцвароша, Самоврядування українців Ержибетвароша та Самоврядування українців Чепела.

“Є щось таки символічне, що книга вийшла у світ саме сьогодні, 29 серпня 2023 року, у День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, позаяк поетичне слово є не менш могутньою зброєю у нинішній війні із російським агресором. Ми пам’ятаємо та вшановуємо пам’ять тих, хто мужньо боровся проти російських окупантів і віддав свої життя за наше майбутнє”, – йдеться у дописі.

litgazeta.com.ua

Leave a Reply