Від роду до роду. Від Правди до Честі

21

21 вересня у Житомирській обласній бібліотеці для дітей та юнацтва відбулася презентація книги Михайла Сидоржевського «Солотвин. З глибин минулого до наших днів» ( Київ:  Видавництво «ЛІРА-К», 2023. – 516 с.).

Про значимість і вагу цього видання свідчить те, що автор удостоєний високої нагороди за цю клопітку краєзнавчу працю: рішенням вченої ради Навчально-наукового інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка йому вручено «Медаль Ґарета Джонса. Правда і Честь».

Це недержавна нагорода з особливим статусом, започаткована для вшанування та нагородження журналістів, видавців, науковців, доброчинців за вагомий внесок у дослідження Голодоморів в Україні, високу професійну майстерність, сприяння відновленню історичної правди про трагічні сторінки минулого України. Разом з М.Сидоржевським цієї почесної відзнаки удостоєні Герой України Левко Лук’яненко (посмертно), приват-доцент Українського Вільного Університету (Мюнхен, ФРН) Олександр Панченко та третій Президент України Віктор Ющенко.

«Солотвин. З глибин минулого до наших днів» Михайла Сидоржевського – грунтовне дослідження історії свого роду та рідного села – одразу привернуло увагу не лише мешканців рідного краю, а й широкої  громадськості. Велелюдні презентації книги уже відбулися на батьківщині письменника – у  Старому Солотвині та у місті Бердичеві. Раді були вітати автора і житомиряни.

У затишній залі бібліотеки зібралося численне товариство, аби зустрітися із відомим письменником та публіцистом і заглибитися у таємниці нової книги.

Відкрила захід і виступила голова Житомирської обласної організації НСПУ, в.о. директора Житомирської обласної бібліотеки для дітей та юнацтва Світлана Гресь.

Михайло Сидоржевський і Світлана Гресь

Зустрічали свого земляка піснею січових стрільців «Б’ють гармати» у виконанні фольклорного ансамблю національного обряду «Родослав» та повстанською народною піснею «Зродились ми великої години» у виконанні солістки Житомирської обласної філармонії імені Святослава Ріхтера, бандуристки і співачки Світлани Ніканорової, що були співзвучними презентованій книзі про Старий Солотвин, у якій чільне місце відведено національно-визвольному руху.

Зустріч була наповнена атмосферою національної самоідентифікації, багатовікової боротьби українства за свою незалежність, автентичність і традиції родини, роду, краю, держави, що суголосно життєвій філософії письменника, громадського діяча, голови Національної спілки письменників України, члена Проводу Організації українських націоналістів.

Автор зізнався, що «Солотвин. З глибин минулого до наших днів» – це дуже дорога для нього книга, над якою він почав працювати ще у далекі 1980-ті роки, коли став записувати спогади старших людей свого села, і яку присвятив майбутнім поколінням солотвинців. У книжці – понад 500 сторінок тексту і понад 300 фотографій, ілюстрацій і карт.

Як зазначив літературознавець, доктор філологічних наук, професор Петро Білоус, ця сорокарічна  праця важлива і потрібна не тільки для солотвинців, а й для всіх українців, адже письменник досліджував і вивчав рід, а через категорію роду – і наступність поколінь, у традиціях яких відображається не лише історія краю, а й України. Збереження пам’яті багатьох поколінь своїх земляків, матеріалізованої у виданні, і є конкретним, а не ілюзорним виявом справжнього патріотизму.

Петро Білоус

Серед почесних гостей на заході був присутній відомий український письменник, скіфознавець, кандидат історичних наук, голова творчого об’єднання публіцистів Київської організації Національної спілки письменників України Володимир Петрук, який акцентував увагу на унікальності книги та використанні великої кількості карт, адже історія й картографія невід’ємно пов’язані. Зауважу: це справді зацікавлює, фоліант рясніє картами, серед яких – карти розташування Змієвих валів X – початку XI століть, або Козацької України 1674 року.

Володимир Петрук

Видавець книги про Солотвин, директор київського видавництва «Ліра-К» Віталій Зарицький, який також був присутній на презентації, виокремив цей видавничий проєкт, поряд із декілька уже реалізованими виданнями мілітарної поезії, як один із надважливих у нинішньому часі. Триває війна, і це – складний період  для книговидання. Але ні письменник, ні видавець не полишають своєї справи, працюють не завдяки, а всупереч усім обставинам, навстріч Перемозі.

Віталій Зарицький

Своє слово про видання як явище сказали заступник директора Житомирської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олега Ольжича Вадим Пивоваров, письменниця Світлана Соболевська та інші. Вони висловили вдячність автору за те, що не забуває про свою малу батьківщину, подає гарний приклад іншим письменникам, як слід любити свій край, як творити історію вільної і незалежної України.

Світлана Соболевська

Присутні на заході зацікавлено слухали розповіді Михайла Сидоржевського про багатолітню роботу над книгою, торкнувшись тих тематичних пластів, які завжди хвилюють, спонукають до нових одкровень і роздумів.

На згадку про зустріч автор подарував примірники своєї книги Житомирській обласній бібліотеці для дітей та юнацтва, Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича та Державному архіву Житомирської області.

Євгенія Юрченко

litgazeta.com.ua

Leave a Reply