300 віршів – 300 доль. Відомий поет Богдан Томенчук презентував збірку поезій про війну

14

«Вишийте, мамо, бронежилет» – під такою символічною та об’ємною у своїх значеннях і наповненнях назвою у видавництві «Discursus» вийшла нова поетична збірка прикарпатського поета, математика та освітянина Богдана ТОМЕНЧУКА. У малій залі Івано-Франківського драмтеатру – аншлаг. Склалося враження, що почути рими в авторському виконанні прийшли всі.

У доробку автора це – 13-та збірка віршів. Її назва дуже тонко і глибоко передає зміст і посил трьохсот творів, «про життя в часи, коли вишивають не сорочки чи весільні рушники, а бронежилети». До речі, однойменний вірш, який дав назву книжці, написаний ще 2014 року.

– «Вишийте, мамо, бронежилет» практично на 75 відсотків нова книжка, – розповідає Богдан Томенчук. – Сюди ввійшли вірші, написані після 24 лютого 2022-го, а також поезія, написана раніше, яка передвіщувала війну. Основний меседж збірки – перемогти і зрозуміти, що ця війна з трьохсотлітньої стає вічною! Якщо їхні матері народжують вбивць, то наші мають народжувати людей честі, гідності із залізною психологією захисника…

Упорядниця книжки, професорка ПНУ ім. В. Стефаника Ольга Деркачова зазначила, що попри те, що книжка є дуже болючою, у ній немає ні краплі песимізму. Натомість – не бракує оптимістичного і життєствердного посилу. Це не перша поетична книжка Богдана Томенчука, над якою вона працювала. Письменниця і модераторка презентації наголошує, що порівняно з попередніми книжками «Вишийте, мамо, бронежилет» – важча й емоційно складніша, тож, можливо, саме тому довгенько йшла до свого читача.

«Тут найрідніші й найболючіші вірші, написані ще до повномасштабного вторгнення, тому що Богдан Томенчук – це той поет, для якого війна була ще тоді, коли її називали делікатно «АТО» і намагалися не помічати, – наголосила О. Деркачова. – Це важка поезія, у ній – велика концентрація болю, але водночас – і потужна концентрація українського героїзму, нашої здатності чинити опір і підніматися з колін. Поки ми є і читаємо таку поезію, ми приречені на перемогу».

…Поетичний вечір розпочали з молитви, яку провадив отець Ігор Пелехатий. Він наголосив, що кожен вірш – це окрема доля. «Це 300 віршів і 300 доль, які пройшли крізь серце поета. У цій книжці зібрано весь біль нашого народу, біль сивочолих матерів, батьків, молодесеньких вдів та дітей-сиріт з дорослими виразами обличчя. Це власне те, що нам принесла ця страшна загарбницька, кривава, окупаційна війна», – наголосив священник.

Презентації поетичного слова Богдана Томенчука завжди викликають неабиякий інтерес глядачів та поціновувачів правдивого і справжнього поетичного слова. У малій залі драмтеатру було людно, проте затишно. Присутні уважно вслухалися в кожен римований рядок, виголошений зі сцени його автором, не стримуючи сліз і щирих емоцій, які вони викликали. Зрештою, вологими ставали й очі поета! Саме так працює справжнє мистецтво, дозволяючи вивільнити свій накопичений біль. «Якщо комусь здається, що було забагато сліз, то їх було замало, бо в тих сльозах – мужність, з якої народжується перемога», – зауважив Богдан Томенчук.

Традиційно слово поета доповнювала музика у виконанні Академічного камерного оркестру «Harmonia Nobile» під керівництвом народної артистки України Наталії Мандрики. Майстерно виконані мелодії доповнювали віршовані рядки, підхоплювали сказані слова, перекладали їх мовою нот, давали можливість глядачам переосмислити почуте і взяти паузу від сліз і важких думок.

Після закінчення презентації публіка не поспішала розходитися, адже було чимало охочих поспілкуватися з Б. Томенчуком і отримати разом з автографом на щойно придбаній книжці й декілька слів від автора. До речі, кошти від продажу збірки підуть на потреби ЗСУ.

Ольга МОНЧУК, редактор відділу газети “Галичина”

galychyna.if.ua

Leave a Reply