«Нововідкрите у Слові місто»

37

Письменник Василь Бабій, автор ідеї видання, післямови до нього та добірки вміщених тут прозових творів, на презентації «Міста ІФ» в Музеї народної шани Т. Шевченка в обласному Народному домі «Просвіта», підкреслив унікальність книжки – чогось подібного в історії міста й загалом Прикарпаття ще не було. Справді, в альманаху надруковано твори аж 38 письменників – поезію, прозу, документалістику, літературознавчі статті.

А чому взагалі книга, яку упорядкував Володимир Смирнов, завідувач Літературного музею Прикарпаття, найменована так загадково – «Місто ІФ»? «Нагадує назву кінофільму «В’язень замку Іф», – зазначає Василь Бабій. – Ми, письменники, можливо, є тими добровільними в’язнями цього міста ІФ – чи то нас Бог вибрав, чи ми вибрали простір Івано-Франківська для своєї творчості?». Безперечно, що новий альманах – то гарний дарунок для поціновувачів красного письменства. І як не погодитися із сентенцією В. Бабія: «Літератури не буває забагато»! А заразом варто відзначити допомогу влади «міста ІФ» у виданні книги: вона вийшла друком за сприяння міського голови Руслана Марцінківа та підтримки міської ради.

Прізвища всіх нині сущих авторів альманаху тут неможливо перелічити, назву лише тих із них, хто читав свої твори на передріздвяній презентації видання. Це Василь Бабій та Євген Баран, Марія Вайно, Іван Гаврилович, Богдан Гасюк, Ганна Данилюк, Василь Мойсишин, Ярослав Ткачівський, Михайло Батіг, який проживає в Тлумачі, але давно вже франківець по духу…

В альманаху представлено зосібна і творчість письменників, удостоєних Івано-Франківської міської премії ім. І. Франка, а також двох лавреатів Шевченківської премії – Степана Пушика (1944 – 2018) і Михайла Андрусяка із Коломиї. Шанувальників таланту С. Пушика, чий 80-річний ювілей відзначатимемо зовсім скоро – 26 січня, напевне ж зацікавлять вміщені в «Місті ІФ», ще ніде публіковані, майже три десятки віршів та афоризми поета.

Михайло ПОСІЧАНСЬКИЙ

galychyna.if.ua

Leave a Reply