В Україні визначили головне слово 2023 року

34

Слово «мобілізація» стало головним словом 2023 року за версією словника сучасної української мови та сленгу «Мислово». Про це повідомляє пресслужба проєкту.

Як зазначають у «Мислово», термін мобілізація перебував у центрі суспільної дискусії протягом усього року з піковим інтересом у грудні, коли уряд вніс до парламенту контроверсійний законопроєкт про мобілізацію.

«Мобілізація потіснила іншого кандидата, контрнаступ, який отримав значно більше медійної підтримки, аніж матеріально-технічного забезпечення, і, як наслідок, приніс більше фрустрації, аніж видимих результатів», – додають у «Мислово».

Серед інших претендентів на звання слова року були:

* ухилянт — чоловік, який ухиляється від мобілізації. Ухилянтами також називають політичне керівництво країни, яке відмовляється брати на себе відповідальність за складні рішення та переводить стрілки на військових.

* яйця по 17 гривень — як символ корупції у Міністерстві оборони України.

* блокада/деблокада — у зв’язку з блокадою Росією українських морських портів та їх частковою деблокадою методом винищення Чорноморського флоту РФ; а також недружніми діями польських перевізників та фермерів, які також блокують кордон, завдаючи шкоди українській економіці.

* літо в Криму — теза начальника Головного управляння розвідки Кирила Буданова як символ завищених очікувань українського суспільства від контрнаступу.

* позиційна війна — термін набув популярності після публікації статті головнокомандувача Залужного про перехід війни на новий етап.

* конфлікт — несправджені очікування від контрнаступу призвели до значної турбулентності в українському суспільстві та серії конфліктів, найвидимішим з яких став конфлікт президента Зеленського та головнокомандувача Залужного.

* дрон — різке збільшення використання дронів, зокрема FPV та морських дронів мало суттєвий вплив на перебіг бойових дій в цьому році.

Єдиним словом з загальносвітового контексту у цьому списку стало ШІ (штучний інтелект), хоча і його присутність пов’язана з інтеграцією ШІ у військові системи.

Словник «Мислово» створений у 2012 році з метою фіксації неологізмів, сленгу та інших проявів сучасної української мови.

«Мислово» обирає слово року вдесяте. Основними критеріями при виборі слова року є його популярність та соціальна значущість.

Попередні «слова року»:

  • 2021: вакцина
  • 2020: коронавірус
  • 2019: діджиталізація
  • 2018: томос
  • 2017: безвіз
  • 2016: корупція
  • 2015: блокада
  • 2014: кіборги
  • 2013: євромайдан

Як відомо, фраза «русский военный корабль, иди на х*й» стала головним «словом» 2022 року за версією словника сучасної української мови та сленгу «Мислово».

chytomo.com

Leave a Reply