Голова НСПУ М. Сидоржевський став почесним доктором Університету ім. Драгоманова

25

29 лютого в Українському державному університеті імені М. П. Драгоманова відбулася урочиста подія: український науковець та дипломат, доктор економічних наук, професор Сергій Пирожков і голова Національної спілки письменників України, письменник і журналіст Михайло Сидоржевський стали почесними докторами вищеназваного учбового закладу.

Модератором урочистої події був ректор цього університету Віктор Андрущенко.

На урочистість завітали вчені, громадські й політичні діячі, письменники, студенти, хорова капела «Думка», зокрема доктор філологічних наук, директор Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, академік НАН України Микола Жулинський, український громадський діяч, журналіст і політик, поет, перекладач, сценарист, заслужений діяч мистецтв України, голова ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка, член Центрального проводу УНП Павло Мовчан, український політик, громадський діяч, науковець Василь Куйбіда, декан факультету української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка, доктор філологічних наук, професор Анатолій Висоцький, а також Олександр Божко, Борис Пономаренко, Микола Гриценко, Тетяна Фольварочна, В’ячеслав Медвідь, Андрій Демиденко, В’ячеслав Гук, Ростислав Драпушко, Євген Савчук, Роман Вернидуб, Володимир Євтух та інші.

Віктор Андрущенко зазначив, що це дуже важливий трепетний урочистий день, бо університет поповниться двома непересічними особистостями, мужніми й талановитими людьми, духовний доробок яких має величезне значення для України. Також він підкреслив, що вчена рада університету у складі 50-ти осіб погодила прийняти в ряди почесних докторів університету  Сергія Пирожкова і Михайла Сидоржевського.

Після виконання хоровою капелою «Думка» Державного Гімну України Віктор Андрущенко нагадав історію створення університету, зазначивши, що цьогоріч цей учбовий заклад святкує 190 років від дня свого заснування, а за ці роки він мав 500 тисяч випускників, серед яких є фундатори незалежності України, видатні письменники, всесвітньовідомі вчені, зокрема Микола Зеров, Михайло Грушевський, Олександр Фомін та багато інших, тих хто складає просвітницьку й духовну еліту України. Також ректор підкреслив, що почесними докторами університету імені М. П. Драгоманова зокрема стали три колишні президенти України: Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко, а ще видатний український вчений Борис Патон і німецький медик і учений, лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицини 2008 року Гаральд цур Гаузен.

Після виконання Студентського гімну «Gaudeamus» професор Роман Вернидуб оголосив рішення засідання вченої ради щодо присвоєння Сергію Пирожкову звання «Почесний доктор Українського державного університету імені М. П. Драгоманова». Микола Жулинський і Володимир Євтух у привітальній промові подякували Сергію Пирожкову за самовідданий труд на розбудову України. «Це могутня непересічна постать у науковому і політичному житті держави, має понад 3000 покликань на свої наукові праці, коло його зацікавленості – широченне, а чесноти – невичерпні », – підкреслив В. Євтух.

Потім Роман Вернидуб оголосив рішення засідання вченої ради щодо присвоєння Михайлові Сидоржевському  звання «Почесний доктор Українського державного університету імені М. П. Драгоманова», а хорова капела «Думка» заспівала «Многая літа». Андрій Демиденко підкреслив, що Михайло Сидоржевський проводить самовіддану важку просвітницьку роботу, спрямовану на гуртування українських інтелектуалів, у своїх статтях порушує злободенні, горсті питання сучасності, які в контексті нашого часу набувають величезного значення, він прагне, щоб суспільство духовно дозріло і було відповідальним перед нащадками.  А. Демиденко привітав М. Сидоржевського своїм віршем «Моїй Україні». Також привів Михайла Сидоржевського декан факультету філології, професор Анатолій Висоцький. Насамперед він подякував йому за сина Тараса, який обрав шлях батька і став журналістом, а ще він зауважив, що з іменем університету М. П. Драгоманова пов’язані такі видатні українські письменники, як Любов Забашта, Юрій Ковалів, Сергій Гальченко, Павло Глазовий та інші, які плекали українське слово і стали підґрунтям української духовності. Також привітав Михайла Сидоржевського Павло Мовчан, який підкреслив його україноцентричність, мужність, самовідданість, послідовність і патріотизм. Він нагадав, що Спілка письменників колись утворила потужне ядро політичної сили, яка потім змінила долю країни, вивівши її з-під радянського ярма.

Михайло Сидоржевський подякував усім за довіру й за те високе звання, яким оцінили його роботу. Він підкреслив, що у наш надважкий час війни Спілка письменників залишається проукраїнською й опікується збереженням української національної ідентичності й духовності, вона стала мистецьким осердям, яке дає змогу письменнику бути почутим. Це дуже важливо, бо слово – єднає, і слово є нашою духовною зброєю проти ворога.

Насамкінець хорова капела «Думка» заспівала «Боже Великий, Єдиний, нам Україну храни!».

Сьогодні відбулася знаменна подія не лише у житті Національної спілки письменників України, голова якої був відзначений за свій неоціненний труд на просвітницькому фронті нації і загалом у житті української національної еліти званням почесного доктора.

Спілка письменників щиро вітає свого керівника за високий інтелектуальний внесок у розбудову держави, який зміцнює її духовні кордони і є наснагою для нових звершень.

Пресслужба НСПУ

Фото/відео Пресслужба НСПУ

nspu.com.ua

Leave a Reply