Авторський щоденник сучасної війни презентували в м. Кам’янське

28

Народження книжки – це завжди подія, і для письменника, і для його прихильників. Але трапляються книжки, поява яких дуже привертає увагу. Такі видання, зазвичай, мають не лише художню, а ще й культурну, історичну або громадську цінність. «Думки з тамбура» – якраз той випадок.

«Коли пані Ірина Іваськів, письменниця з м. Кам’янського Дніпропетровської області звернулася до нас зі своїм проєктом, ми вагалися, – зізнається Марія Дружко, головна редакторка і співзасновниця видавництва «Дружко» (м. Кам’янське), – адже ми ще не уявляли, як «Думки з тамбура» сприймуть наші читачі. Це непроста книжка, це книга-сповідь, книга-роздум. Її події не вигадані, це реальна історія і не однієї людини, а цілого українського народу, яка пишеться тут і зараз».

Дійсно, обидва томи цього свіжого видання, що їх видавництво «Дружко» презентувало наприкінці лютого 2024, написані у стилі щоденника українки, яка разом зі своїми дітьми переживає початок повномасштабної російсько-української війни. 1-ша книжка – це замітки про перші 100 днів війни, починаючи з 24 лютого 2022. До 2-ого тому «Думок з тамбура» увійшли матеріали про перше Всеукраїнське воєнне літо.

«В основу «Думок з тамбура» увійшли мої особисті переживання і роздуми, які я викладала у своїх соцмережах, намагаючись оговтатися після 24 лютого 2022, – розповідає авторка воєнного щоденника, – спочатку я навіть не планувала видавати цю книжку. Але мої знайомі один за одним почали питати, де і як можна ще перечитати дописи. Коли ж я звернулася до видавництва «Дружко», то їхня команда порадила видати книжку у жанрі щоденника. Так мої онлайн-замітки втілились у сторінки спогадів, роздумів, емоцій. Завдяки ілюстраціям і дизайнерським штучкам, які я створила власноруч під керівництвом художньої редакторки Євгенії Яворської, моя книжка, дійсно, перетворилася на справжній щоденник українки під час шаленої війни».

Ті, хто вже прочитав «Думки з тамбура», зізнаються, що цей двотомник про кожного з них. Не залежно від віку, статі, професії кожен з українців тепер знає, що таке реальна війна. Отож щоденник Ірини Іваськів має не лише спільні для всіх нас емоції, а ще й історичну цінність. Сподіваємося, що після перемоги «Думки з тамбура» також цікавитимуть наші наступні покоління, щоб нащадки пам’ятали, якою ціною сьогодні українці виборюють свою свободу і незалежність.

Ліляна Рудь

nspu.com.ua

Leave a Reply