Із самоіронією та серйозними нотами: у Кропивницькому відбулася зустріч із Русланом Горовим

10

16 березня до Кропивницького завітав український журналіст, автор відомого проєкту «Служба розшуку дітей», режисер-документаліст, письменник, музикант, співзасновник видавництва «ТаТиШо» Руслан Горовий. Зустріч відбулася в рамках запланованого авторського туру містами України.

Зустріч в бібліотеці ім. Д. Чижевського згуртувала чимало кропивничан, охочих познайомитися з літературною творчістю Руслана Горового.

Захід розпочався хвилиною мовчання за загиблими в Одесі, куди письменник також планує завітати із презентацією, бо переконаний, що «іншого життя в нас все одно не буде, тому доведеться жити це. І робити все, щоби загарбник пішов з нашої землі і більше не повертався на неї».

Своє знайомство гість розпочав так: «Звати мене Руслан Горовий. І так сталося в цьому житті, що я пишу. Я не знаю, як це відбувається, просто в якийсь момент голова переповнюється – і маю викинути це в рефлексію».

То з дотепною самоіронією, то з цілком серйозними і щемкими нотами письменник розповідав про себе, свій життєвий шлях і про все, що робить під час війни.

«Народився я не так. Я в принципі мав стояти і розказувати вам, що я житель Дубліна, житель Ірландії. Але з моїм характером – я посварився з лелекою, і він викинув мене в Конотопі», – пожартував Руслан Горовий, перейшовши до розповіді про свою нинішню діяльність.

Йшлося, зокрема, про мистецький проєкт «Так працює пам’ять». Мета цього проєкту – вшанування пам’яті Дані Дідика, 15-річного громадського активіста, який став жертвою теракту під час Маршу єдності у Харкові в лютому 2015 року.

Свій час і зусилля письменник присвячує допомозі військовим і цивільним. Так, зокрема, кошти від книг, проданих під час закордонних презентацій цілком спрямовує на різні потреби військових або ж мешканців деокупованих територій. Крім того, з перших днів повномасштабної війни взяв опіку над тим, хто потребує допомоги.

«У мене чорний пояс по бабушках», – усміхнувся Руслан Горовий, розповідаючи, що в основному допомагає людям літнього віку – ліками, продуктами, дровами.

У другій частині зустрічі письменник ознайомив присутніх зі своїм творчим доробком, представив свої прозові книги, читаючи оповідання з них. Він зазначив, що книга «Поіменник» мала вийти рівно два роки назад, чітко в дні початку великої війни. Тому більшість поданих у ній творів – про часи війни на сході. З цієї книги, на прохання кропивничан, автор прочитав оповідання «Вовченя».

Представляючи збірку «Про людей», Руслан Горовий наголосив, що вона цінна для нього, бо оповідання з неї начитали його друзі, зокрема Андрій Середа і Ада Роговцева. Ці твори можна прослухати, зісканувавши у книзі QR-код. З цієї книжки кропивничани слухали оповідання «Баба Галя», витираючи сльозу.

Письменник розповів, що всі його твори – його власна терапія. Так, книжка «Скабки» побачила світ місяць тому. Це історії, які не давали спокою, бо «скабка – це така штука, яку , якщо не виймеш, вона не даватиме спокою», – зізнався Руслан Горовий, наголосивши, що в ній читач зустрінеться з не такими і легкими за характером творами. У цьому всі переконалися, коли автор зачитав оповідання «Похорон».

Руслан Горовий розказав про книжку «Ген українця», наклад якої вже давно розкуплено. Ця книга особлива тим, що зберігається в музеї фашизму в росії, куди, власне, росіяни заборонили в’їзд. Обкладинку до книжки малював Андрій Єрмоленко, зобразивши календар Майя і Василя Стуса з автоматом…

Завершуючи зустріч, письменник прочитав вірші своєї дружини, поетеси Людмили Горової, відомої українцям як авторки тексту пісні «Враже».

Надія Гармазій

gre4ka.info

Leave a Reply