Рідкісний примірник казок братів Грімм продали на аукціоні за €215 000

12

У Кельні на аукціоні Venator & Hanstein пішов із молотка за 215 тисяч євро рідкісний примірник першого видання «Дитячих та сімейних казок» братів Грімм.

Про це повідомляє DW, передає Укрінформ.

Стартова ціна лота, вказана на сайті, – 100 тисяч євро.

За інформацією аукціонного будинку, це найвища ціна, яка коли-небудь була виручена за рідкісний екземпляр. В описі до лоту йдеться, що це двотомне видання «Дитячих та сімейних казок» («Kinder- und Hausmärchen»).

Це збірка казок, зібраних та літературно оброблених німецькими казкарями Якобом та Вільгельмом Грімм. Казки вперше вийшли окремою книгою під назвою «Дитячі та сімейні казки, зібрані братами Грімм», вони видавалися в 1812-1815 роках, а перший том було видано на Різдво 1812 року. Їх загальний тираж становив 700 примірників.

Як повідомляється в описі лота, багато екземплярів було пошкоджено. Екземпляр, який був виставлений на аукціоні, зберігся повністю, що є великою рідкістю, пише видання. Хоча, як повідомляється в описі лота, краї та кути злегка потерті, є легкі потертості та сліди зношеності від часу. На п’ятьох сторінках також невеликі прогалини — відсутні деталі у нижньому білому полі.

Шістнадцять авторських екземплярів цієї книги з позначками, коментарями та доповненнями братів Грімм у 2005 році було оголошено ЮНЕСКО документальною спадщиною людства.

Як повідомляв Укрінформ, єдину прижиттєву збірку Василя Симоненка «Тиша і грім» з авторським підписом продали на Віоліті за 30 тис. грн.

Фото: Zucchi Uwe/dpa/picture alliance

ukrinform.ua

Leave a Reply