На прем’єрі за поезією Дмитра Кременя в Ужгороді глядачам довелося доставляти стільці

191

У неділю, 21 серпня, у день народження відомого українського поета Дмитра Кременя Закарпатський муздрамтеатр показав театрально-мистецький перфоманс «Танець блукаючого вогню».

Театральна посвята викликала цікавість у творчому середовищі, так що на малій сцені довелося доставляти чимало стільців. На прем’єру завітала родина Дмитра Кременя, його друзі, колеги з Ужгорода.

Закарпатський муздрамтеатр не часто звертається до поезії як першооснови вистави. Кілька років тому була поставлена вистава про Тараса Шевченка «Думи мої, думи…», де звучало чимало поезій Кобзаря. До творчості ж закарпатського поета таке звертання є першим за багато років у найбільшому театрі області. Тим паче, що модерну поему Дмитра Кременя «Меморандум Герштейна»,  яка лягла в основу дійства, важко назвати сценічною.

Театральний оглядач Сергій Федака оцінив побачене так: «Перекласти філософську безсюжетну лірику на театральну мову — це пекло. Режисер В. Шершун спробував це зробити засобами, близькими до античної трагедії і до театру Б. Брехта, плюс сучасними спецефектами. Дуже складна у технічному плані постановка стала тестуванням оновлюваної зараз малої сцени театру Шерегіїв.

На сцені — складне поєднання хореографічних композицій 16 молодих акторів, включаючи нещодавнє поповнення трупи кадрами з Івано-Франківська і Харкова (балетмейстер В. Бабука), із вокальними вставками (музичне обрамлення Г. Шевченко, і К. Якубик-Гамаги). Зонги у виконанні Ю. Чорної — це щось. Усе це доповнюється драматичними сценками у виконанні старших артистів. На екрані — розбомблені багатоповерхівки сучасного Маріуполя. Антигеноцидна поема про Другу світову виявилася пророче спрямована у наше сьогодення».

Глядачі тепло сприйняли новий жанр у репертуарі Закарпатського муздрамтеатру. «Шерегіївці» обіцяють на цьому не зупинятися. Адже, крім Д. Кременя, Закарпаття має чимало інших славних літературних імен, чию творчість годилося б відтворити театральними засобами. Зокрема, цей рік є ювілейним для ще одного відомого поета, Шевченківського лауреата, нашого краянина Петра Скунця, який чимало співпрацював із Закарпатським муздрамтеатром.

zakarpattya.net.ua

попередня статтяОлександр Ірванець. Російська мова вкрала майбутнє білоруської літератури
наступна статтяДжамала презентувала зворушливу пісню про закінчення війни