У Кропивницькому письменника засудили за заклики до зміни влади

348
Фото – ілюстративне, з відкритих джерел

Ленінський районний суд Кропивницького визнав письменника винним у публічних закликах до насильницької зміни і у розповсюдженні матеріалів із закликами до вчинення таких дій.

Про це інформує «Читомо» з посиланням на Єдиний реєстр судових рішень.

Досудове розслідування, розпочате ще 2019-го, встановило, що підсудний виготовив і видрукував книжку «Проєкт: нова Україна», загальний тираж якої визначити не вдалося. В ній, за висновками розслідування, містяться «прямі заклики зміни системи влади в Україні, а також заклики до революції та збройного повстання, тобто заклики збройним шляхом змінити державну владу, форму правління та державного устрою України та містяться публічні заклики до активної діяльності, спрямованої на зміну системи влади в Україні, а також заклики та висловлювання, провідною ідеєю яких є зміна державної влади, існуючого в Україні конституційного ладу у насильницький спосіб».

Слідчим удалося встановити, що шість примірників книжки розповсюдили серед військовослужбовців Збройних сил України на заходах військово-патріотичного виховання, котрі відбулися в квітні 2019 року поблизу села Розумівки Олександрівського району Кіровогадської області. Відповідно до висновків розслідування, військовими зміст праці був «сприйнятий як прямі публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу та до захоплення державної влади в Україні».

Відомо, що книжка, про яку йдеться, – збірка з гнучкою глянцевою обкладинкою, зі ста п’яти пронумерованих – крім останнього – аркушів. На звороті міститься фото автора.

Ленінський районний суд Кропивницького призначив письменникові покарання у вигляді трьох років позбавлення волі без конфіскації майна зі звільненням од відбування покарання з випробуванням.

Автора, зокрема, зобов’язали не залишати України без узгодження з відповідними органами, повідомляти їх про зміну місця проживання, роботи або навчання, періодично з’являтися для реєстрації в них, а ще – сплатити за процесуальні дії, а саме – за судово-лінгвістичні експертизи.

Журналістам «Читомо», спираючись на відомі факти, вдалося вирахувати ймовірного підсудного. Його звати Андрій Нечай. На своєму каналі на відеохостинґу «YouTube» він підтверджує вирок суду та відзначає, що видав багато книжок, зокрема збірки віршів, де яких регулярно критикував владу, проте не закликав до насильницької її зміни.

Раніше ми писали, що офіс Генерального прокурора просить суд визнати недійсним договір про будівництво житлового комплексу на території державного підприємства «Укркінохроніка».

попередня статтяДіаспора оголосила для молоді конкурс, що заохочує вивчати українську
наступна статтяСолісти ансамблю ЗСУ пішли з шоу телеканалу, коли там з’явився Меладзе