Городчанин знайшов… похресника Уласа Самчука, який працює в NASA

244

Дослідник творчості Уласа Самчука, уродженець села Городець Віктор Мазаний з′ясував, що у США проживає… похресник класика української літератури Уласа Самчука. Це астрофізик українського походження, головний науковець дослідницьких програм Центру космічних польотів NASA Теодор Костюк.

Про це повідомляє volodymyrets.city.

Зв′язатися з ним та провести інтерв′ю допоміг іще один виходець із Городця – експосол України у Туреччині, Польщі та США Олександр Моцик. Відтак завдяки зусиллям обох земляків розкрито ще одну невідому сторінку світової Самчукіани.

«Улас Самчук приїжджав на моє весілля в липні 1970-го»

(у відповідях збережено манеру розповіді Теодора Костюка та його лексику)

Теодор Костюк

Теодор Костюк

– Улас Самчук так описує першу зустріч із вами у книжці «Плянета Ді-Пі»: «Мама держала його, дуже маленького й делікатного, на руках; побачивши мене, він так радісно до мене розсміявся, що це одразу зробило нас добрими приятелями». А які ваші найраніші спогади про Уласа Самчука?

– Улас Самчук, дядя Улас, був мій найближчий друг у мої перші свідомі роки. Він мене водив у ліс, бігав зі мною і забавляв мене. Я пам’ятаю ще тепер прогулянки в лісі і в полі, де ми збирали квіти моїй мамі. Він змагався бігом зі мною (і переганяв мене), аж поки мені не стало 17 років…

– Він у цій же книжці згадує день вашого хрещення: «Ще раз став кумом… На цей раз Тодьо (так називали свого первістка його батьки – Авт.). Похресник уже трохи переріс, йому ось півтора року, «на руках» держати не випадає, тому він стояв на дзиґлику весь розгублений, не розуміючи, чого від нього властиво хочуть… За куму – концертна та оперна співачка Ганна Шерей…».

– Такі пізні хрестини були викликані тим, що тоді, у Німеччині, коли я народився, наша сім′я була в таборі переміщених осіб, ще йшла війна і батькам було не до того… А пізніше час прийшов. Моя хресна Ганна Шерей була дуже близька мені. Як рідна нашої родини. Вона і її чоловік Василь завжди святкували головні свята з нами. Вражаюча співачка – і виглядом, і голосом. Вона виступала на багатьох вечорах, концертах і в операх у діаспорі. Я її відвідував у будинку перестарілих на півночі Нью-Йорку в її останні роки. Щорічно буваю біля її могили на Українському цвинтарі святого Андрія в Нью-Джерсі.

– Ваш батько у спогадах зазначає, що була і ще одна хресна…

– Та це ж письменниця Докія Гуменна! Вона часто гостювала у нас у Нью-Йорку, а ми – в неї. Її квартира була заповнена книжками. Я думаю, більшість із них – це її, бо вона їх тоді сама видавала. Книжка, яку я пам’ятаю, тоді була «Велике Цабе». Це мені, восьмирічному, дало ініціативу написати й «видати» кілька екземплярів своєї книжки – «Маленьке Цабе»: я їх сам друкував, складав, ілюстрував (на жаль, жодного примірника не збереглося). Вона також мене вчила руханку очима, щоб поліпшити зір.

– У «Зустрічах і прощаннях» ваш батько пише, що Улас Самчук «мав талант глибоко бачити, відчувати і розуміти дитячий світ»… Очевидно, він такий висновок зробив, спостерігаючи, як Самчук спілкується з Тодьом?

– Коли ми жили в Нью-Йорку (Костюки сюди емігрували у лютому 1952 року – Авт.), дядя Улас (він уже мешкав у Торонто) приїжджав до нас у різних справах, зокрема, на з’їзди об′єднання українських письменників «Слово». А як мені було 12 років, то мене батьки відправили в Торонто на ціле літо до нього. Хресний мене познайомив із Торонто і квітами, які він плекав на своєму городі. Я тоді заразив дядю Уласа рибальством і дружба продовжилася.

Я відвідував його влітку декілька разів, і ми їздили рибалити на Онтаріо. Потім, коли я навчався в університеті в Сиракуз (штат Нью-Йорк), – це десь 200 миль від Торонто, – і мав друзів у Торонто, я приїжджав частіше.

– Улас Самчук приносив гостинці? Чи зберігаєте щось із них як реліквії?

– Щодо гостинців не пам’ятаю, але я маю всі його книжки.

– Які з них сподобалися найбільше?

– Його твір «Волинь». Це як його автобіографія, і хоч я читав цей роман уже давно, проте і досі пригадую, як важко малому було виростати в селі в Україні… Його опис про період війни, таборів мене також цікавили. Звісно і «П’ять по дванадцятій»…

– Ви бачилися з ним, будучи вже у зрілому віці?

– Улас Самчук приїжджав на моє весілля в липні 1970-го. Після мого одруження я рідше зустрічався з ним. Десь, може, наприкінці 70-тих років він відвідав Нью-Йорк і моїх батьків у Нью-Джерсі. Ми жили біля Вашингтону, і я поїхав до батьків, забрав його до нас, а тоді через Меріланд і Вірджинію поїхали на море ловити рибу. То, здається, була наша остання зустріч.

– Листувалися ви з ним?

– Листування було, але небагато. Я завжди писав йому, коли повертався додому після гостини у нього під час канікул. А, наприклад, 25 квітня 1973 року я повідомив, що закінчив писати дисертацію і захистив її, переміг в одному конкурсі, який дав можливість зайнятися дослідницькою роботою – я подався тоді Goddard Space Flight Center. Пізніше вже присилав йому листівки з різних місць, зокрема і з Європи.

– У листі від 25 липня 1966 року він написав, звертаючись до свого похресника: «Ти був завжди моїм близькім, добрим другом і сином»…

– Так… Ще він завжди повідомляв, коли висилав мені свої книги. Наприклад, 16 січня 1979 року йшлося про «На коні вороному». У цьому ж листі писав, що вийшли його «Живі струни» (про бандуристів) й обіцяє мені подарувати екземпляр, а також очікує публікацію «Слідами перших», «Моя границя» і що працює над книгою про табори Ді-Пі, МУР. Обіцяв там і мене згадати…

– Як бачимо, у фрагменті про хрестини, він це виконав…

– Він висловлював також своє задоволення, що його похресник працює «у дуже цікавій ділянці нашого Всесвіту». У листах він нерідко був жартівливим…

– Саме ця риса зближувала його зі звичайними людьми…

– До того ж відзначу його товариськість. Умів зрозуміти й описати людський характер, спілкуватися з людьми різних поглядів і різного рівня, – від дітей до професорів. Звичайно, він був популярний і завдяки своїй творчості.

– Певна річ, ви були знайомі і з його дружиною Тетяною…

– Так, я в них проживав два літа. Ми спілкувалися, але на більш поверховому рівні, не активно і не так часто, як із дядею Уласом. Після його смерті у 1987-му я раз відвідав її в пансіонаті для старших сеньйорів імені Івана Франка біля Торонто, де вона проживала.

– У чому секрет такої довголітньої дружби вашого батька з Уласом Самчуком?

– Мій батько шанував його літературну творчість, розум, працю з ним у письменницьких рухах – МУР, «Слово». Їхні погляди збігалися, а головне, в Уласа Самчука характер був родинний, веселий. Як і мій батько, він умів пристосовуватися до різних людей, хоч мій батько був більш серйозний.

– Чи не виникала у вас ідея відвідати село Дермань на Рівненщині, де народився Улас Самчук?

– Хотів, але… Коли бував в Україні, то все не мав часу… Надіюся, що ще буде нагода для цього. Мені лише вдалося побачитися з родичами.

– Їх багато?

– Вони є у Кам’янці-Подільському, Слов’янську… Є родина в Харкові з боку батька: двоюрідний брат Леонтій Місюк, двоє двоюрідних сестер Валентина і Наталія – з родинами. У столиці України з донькою Катериною мешкає далека родичка Надія Баштова (з Боришківців) – працює в Інституті літератури імені Тараса Шевченка НАНУ. Вона відповідає за архів мого батька і добре знає всіх моїх хресних та їхні праці й українську літературу.

– Якою є ваша сім′я?

– Я і моя дружина Олександра (Леся) Добрянська (вчителька англійської мови і літератури, вона із Західної України), дітей не маємо, є родина по її лінії – її брат Роман (лікар), племінники: Лариса та Марко – теж лікарі, Роксоляна – мисткиня.

«Івана Багряного я особисто зустрічав»

– І ще один ваш хресний – Юрій Шевельов – у листах до вашого батька неодмінно розпитував про вас і передавав вітання… А у 2008 році на конференції, присвяченій його пам′яті, ви виступили з доповіддю про нього «Спогади про хресного батька як людину»…

– Це був поважний літературний вечір. Я, демонструючи знімки, згадував і описав мої особисті й родинні зустрічі з ним протягом мого життя – від його праці з моїм батьком при створенні МУРу в Німеччині і до моїх візитів до нього в його останні роки. Я згадував його характер, його як мовознавця, любителя мистецтва і культури, як гурмана, його любов подорожувати по світу, його родинні спілкування і жарти з моїми батьками і нашим котом Мурком, його одержання премії Антоновичів (із моїм батьком) і Народної Премії України, й останню зустріч із моїм батьком 8 травня 2000 року.

– Кого ще з письменників з оточення вашого батька та Уласа Самчука ви знали?

– Змалку багато кого… Я не пам’ятаю всіх…

Івана Багряного я особисто зустрічав, коли він приїжджав до Нью-Йорка на з′їзд «Слова» і до нас. Я тоді був іще не досить дорослий, але пізніше читав його «Тигролови» з приємністю.

Леонід Лиман – із батьками дружив, разом проводили час щотижня в Центральному парку. Він із нами, дітьми, бавився. Пізніше працював господарем-доглядачем будинку Української Вільної Академії Наук. Він був дуже тихою, спокійною людиною.

Іван Керницький – гуморист, добрий друг Миколи Понеділка. Вони були майже завжди разом.

Лариса Онишкевич – письменниця, дійсний член УВАН. Знавець творчості Володимира Винниченка, вона перебрала головування у Винниченківській комісії УВАН після мого батька. Батько її шанував. Вона живе в штаті Меріланд, де і ми.

Остап і Марта Тарнавські – Остап очолив «Слово» після мого батька. Марта була великою прихильницею мого батька. Він її дуже поважав. Вона писала статті про нього і виголосила доповідь із нагоди 110-річчя з дня його народження. Відійшла у вічність минулого року…

Микола Понеділок – був веселий у товаристві. Я бачив його на літературних зустрічах і коли він виступав на вечорі, присвяченому 60-річчю мого батька.

Зустрічав я на спільних заходах письменників Василя Барку, знав Тодося Осьмачку.

– Кажуть, дивакуватий був чоловік – Осьмачка…

– Я чув і знав про нього ще змалку, але найбільше його запам′ятав, коли мені було десь 15 чи 16 років. Ми жили в пивниці будинку офісів, який батько доглядав, – це була його платна праця. Якось будинок уже був зачинений, я сам вдома. Чую дзвінок у головні двері. Біжу, бачу чоловік стоїть із великою валізою. «Я – Тодось Осьмачка», – каже і рішуче заходить. Ми так і познайомилися з ним, і він у нас (у двокімнатній квартирі) жив декілька тижнів, а паки книжок його перекладу Шекспіра – ще довше…

Тато у своїх спогадах «Зустрічі і прощання» (том 2) описує історію Осьмачки…

Карпенко-Криниця (Петро Горбань) з′явився в нас удома так само, як і Осьмачка, тільки без валізи, пак книжок і, може, не на так довго. Я його і про нього нічого не знав, так що був більш обережний його пустити…

Були в гостях у батька з України письменники – Іван Драч, Дмитро Павличко, Микола Жулинський, Юрій Покальчук, В′ячеслав Брюховецький.

– Відомо, що українським письменникам жилося непросто за океаном. Як вони долали життєві, побутові, видавничі труднощі?

– Всі десь підробляли… Більшість бідно, скромно жили. Я не впевнений, чи Докія Гуменна працювала поза літературою. Жила з гонорарів за публікації, продаж книжок.

Мій батько на своїй посаді був зайнятий здебільшого ввечері. Решту часу присвячував літературній роботі. Моя мама мала постійне місце праці.

– Ваш батько входив у Комітет будівництва пам′ятника Тарасові Шевченку у Вашингтоні, Улас Самчук був членом журі його конкурсу. Не пригадуєте, як опікувався цією справою батько?

– Пригадую. Батько клопотався дуже. Він наполягав, щоб Олександр Архипенко був скульптором пам’ятника. Але Архипенко не хотів змагатися і не подав проєкт. Журі вибрало проєкт Мола (Леоніда Молодожанина – Авт.). Відкриття 27 червня 1964 року було фантастичне. Я ніколи не бачив так багато українців, які маршем проходили по вулицях столиці США… Повний опис цієї події є у другому томі батькових «Зустрічей і прощань».

«Марс має або мав усі потреби для розвитку й існування «життя»

– Коли ви вирішили присвятити себе вивченню космосу?

– А я й не вирішував. Це сталося майже випадково, наче так було суджено.

– І ваші батьки поставилися до цього «випадкового» вибору…

– …із приємністю! Мої батьки ніколи не пробували скеровувати мене в якийсь професійний напрям.

Я цікавився астрономією, наукою про нашу Землю, про її існування в Сонячній системі. Ще в 1957 році (інтернаціональний геофізичний рік, International Geophysical Year) я відповідав за виставку нашої школи, присвячену такій темі. Це мене заанґажувало і привело до вивчення фізики, хімії…

Спочатку не було нікого на цьому шляху, хто б мене вів, а згодом з′явилися співробітники, шефи, а потім навіть знані науковці.

– Хто був для вас зразком?

– Правду сказати, не існувало якогось одного прикладу, а було багато знайомих фізиків, астрофізиків, серед них Нобелівський лауреат Чарльз Таунс (Charles Townes), Карл Саган (Carl Sagan) – мій і його батько були земляками, – та інші.

– До речі, якою була найбільша мрія Карла Сагана? І чи здійснилася вона?

– Багато його мрій здійснилися, але головна – знайти життя поза нашою планетою – поки що ні.

– Ви не хотіли стати астронавтом?

– Ні. Я навіть пізно почав літати… Мій перший політ був із Лесею – пошлюбна подорож. Коли виникала потреба летіти на конференції, до обсерваторій тощо, то довго не міг спокійно переносити перебування в повітрі, але з часом звик…

– Зустрічалися ви з астронавтами українського походження – Керол Бобко, Робертою Бондар, Брюс Мельник, Джудіт Рєзнік, Гайді Стефанишин-Пайпер?

– Із Гайді Стефанишин-Пайпер – так, навіть у посольстві України у Вашингтоні декілька років тому. Вона тут також брала участь у заходах із нагоди 60-річчя першого польоту людини в космос – через платформу ZOOM проводила зустріч із діячами космічної сфери, включно з новим директором української космічної агенції Володимиром Тафтаєм.

Гайді добре спілкується українською мовою і пишається своїм українським походженням.

– Якісь «космічні» події не давали вам привід для зустрічей із президентами США?

– Особистих зустрічей із президентами США не мав. Були поверхові зустрічі з деякими конгресменами, сенаторами і діячами в Конгресі на українсько-американських заходах. Я був присутній у Білому Домі, коли президент Клінтон зустрічав президента Кучму. Я мав декілька зустрічей і розмов із Кравчуком, а також із Ющенком, як він іще був прем′єром.

– Із Михайлом Яримовичем ви знайомі (українець із Підляшшя, один із керівників NASA, очолював проєкти створення орбітальних станцій для міжпланетних польотів – Авт.)?

– Так. Я його знав більше як керівника аерокосмічної компанії, як голову міжнародної професійної організації і як діяча в українсько-американській громаді.

– А з Ілоном Маском?

– Особисто його не знаю, але компанії, які він очолює, передбачають здійснити «його фантастичні наміри налагодження польотів на Марс».

На фото (зліва направо): Юрій Шевельов, Теодор Костюк, Григорій Костюк, Улас Самчук

На фото (зліва направо): Юрій Шевельов, Теодор Костюк, Григорій Костюк, Улас Самчук. 1972 р. Автор: Фото із сайту NASA

– Чому саме на Марс? Чи не пов′язуєте це з вашим відкриттям явища природного лазера СО2 в атмосфері Марса?

– Марс є планета в зоні орбіти навколо Сонця, де може існувати рідка вода, необхідні обставини для розвитку життя, яке ми знаємо. Атмосфера Марса була в минулому більш густою і тому більш теплою, бо елементи, з яких складаються живі клітини, існують по цілому космосу, тому Марс має або мав усі потреби для розвитку й існування «життя». На Марсі поверхня, вода і температура така, що дозволяє людині вижити можливими способами.

Атмосфера Марса складається з 95% вуглекислого газу. Лазери вуглекислого газу є одними з найбільш ефективних, існують в природі на Марсі і Венері. Але ці дослідження не пов’язані із проєктами польотів на Марс.

– Я читав книгу «Марсіанин» Енді Вейра і майже повірив, що в реальності такий політ може відбутися…

– Дещо так, але це роман.

– Ваш друг Джим Грін брав участь у створенні фільму «Марсіанин». Він був просто консультантом чи щось змінив у сценарії?

– Я не знаю, але, я думаю, він радив і пояснював, що може відповідати реальній фізиці та хімії і технічним можливостям.

«Ми всі – діти зір…»

– Інші планети нашої Сонячної системи є перспективними для освоєння землянами?

– Крім Марса, немає, але є місяці: нашої Землі, а в далекому майбутньому – деякі місяці Юпітера і місяць Сатурна Титан, який має атмосферу та обставини, подібні до ранньої еволюції Землі. У Титана – розмір планети, а гравітація трохи вища від земної. Люди б прибавили десь більше половини ваги на його поверхні…

– Може статися так, що людству доведеться десь подітися, і тоді новою «адресою» буде, наприклад, Титан?

– Якщо люди виживуть ще мільярди років, то мусять тікати із Землі. Еволюція, яка триває на Сонці, приведе його до розширення. Воно стане «червоним гігантом» і наша планета опиниться в гарячій атмосфері Сонця. Мусимо тікати або на Титан, або на подібні планети інших зоряних систем.

Атмосфера Титана складається більшістю з азоту, як на Землі. Тому що Титан десь у 10 разів далі від Сонця ніж Земля, він дуже холодний, і кисень може існувати тільки в рідкій чи замерзлій формі (вода, лід), а озера, хмари і дощ складаються з рідких вуглеводневих газів метану й етану. Це все може змінитися, якщо Сонце наблизиться до Титану.

– Що дають науці дослідження атмосфери, погоди на інших планетах?

– Атмосфери планет пройшли і проходять різні періоди еволюції: впливи Сонця, гравітації, обертання. Вивчення їх як прикладу поліпшує розуміння нашої атмосфери і її еволюції. Це дозволяє пристосовуватися до довголітніх змін нашої атмосфери і обмежити зміни загрозливі.

– Назвіть сьогоднішні ваші особисті пріоритети в освоєнні космосу.

– Це дослідження, спрямовані на пошук життя поза Землею, детальне вивчення характеристики планет поза нашою Сонячною системою – маємо знайти іншу землю для далекого майбутнього людського покоління.

З астрофізичного погляду – дослідження перших моментів створення космосу і його колосально енергійних об’єктів, використовуючи грандіозні телескопи, наприклад, «Джеймс Вебб» — космічний телескоп (James Webb Space Telescope), і земні (30-ти метрові й більші) телескопи.

– Одного разу я дивився у нічне небо через телескоп, який розташований біля райцентру Андрушівка Житомирської області, і був вражений тим, який вигляд мають зорі… І тоді я згадав слова видатного українського астронома Клима Чурюмова: «Ми всі – діти зір…».

– Клим Чурюмов був мій добрий друг. Стосовно його вислову… Ядерний горючий процес у зорях і їхнє знищення (вибухом) творить атоми і молекули, із яких міжзоряні хмари (пил), сонячні системи, планети і все інше складається. Подальші хімічні процеси вживають світло із зірок. Таким чином, усі наші клітини колись були матерією зірок…

– У справі освоєння космосу що люди мають вирішити за 20, 50, 100 років?

– Відповідь на це питання може бути неоднозначною. Але головне – освоїти й охоронити «космос» нашої планети і її майбутність. Технологічні досягнення прийдуть. За 20 років люди будуть на Марсі. За 50 років може тут з′явитися колонія. Освоюватимуть Місяць. А за 100 років – тільки Бог може передбачити… Це все досягнемо лише тоді, коли будемо застосовувати знання, здобуті в процесі дослідження планет і космосу з метою збереження клімату, води, і власне середовища Землі, яка дає нам можливість вивчати наше існування і майбутність у безмірному Всесвіті.

Всі досягнення залежать також від зв’язків між людьми, державами. На жаль, людська історія не така передбачлива, як народження і смерть зірок…

Розмову вів Віктор Мазаний, письменник, лауреат літературної премії імені Уласа Самчука, заслужений журналіст України

попередня статтяОголошено старт Всеукраїнської літературної премії імені Олекси Кобця
наступна статтяПисьменник Віктор Шендерович вирішив поїхати з Росії