Дослідження показало, скільки українців уважає російську потрібною

308
Зображення – ілюстративне, з відкритих джерел

Результати національного дослідження «Сприйняття громадянами України іноземних мов», проведеного у травні цього року, свідчать, що російська не входить навіть до п’ятірки найпотрібніших, на думку українців, іноземних мов.

Про це повідомляє кореспондент онлайн-версії «Літературної України», посилаючись на результати дослідження, проведеного «Active Group».

На запитання «Знання якої іноземної мови ви вважаєте найбільш необхідним?» абсолютна більшість опитаних назвала англійську – 84,9%. На другій позиції опинилася німецька з 22,2%, а на третій – французька з 13,7%. І лише на шостій сходинці – після іспанської та польської – російська, котра набрала 9,6%.

Відсоток тих, хто вважає найпотрібнішою саме російську, найвищий серед людей віком за шістдесят років – 11,1%. Цікаво, що й англійську тут обрали найменше опитаних – лише 78,6%. Разом із цим, найменшої підтримки російська мова дістала у групі респондентів віком від п’ятдесяти до п’ятдесяти дев’яти: її назвали 6,7% українців.

Запитання «Знання якої іноземної мови ви вважаєте надає найбільші кар’єрні переваги?» знову показало беззаперечну перевагу англійської мови з результатом 86,9% опитаних. Тут російська опинилася аж на сьомій сходинці – 12,3%.

Водночас 9,5% респондентів уважає, що російська мова має вивчатися в українських школах до середнього рівня. Про англійську так зазначає 86,4% опитаних, про німецьку та французьку – відповідно 19,4% та 14%.

Відповідно до результатів дослідження, з твердженням, буцім російська є іноземною мовою, згодні 43,6% українців, а ще 15% – радше згодні, ніж не згодні. Категорично не погоджуються з тим, що російська є іноземною, 15,2% опитаних, а радше не погоджуються, ніж погоджуються – 27,4%.

Дослідження «Сприйняття громадянами України іноземних мов» відбувалося 29 та 30 травня 2021 року. В ньому взяло участь 1200 респондентів – повнолітніх чоловіків і жінок, які проживають на території України (за винятком окупованого Криму та частини Донецької й Луганської областей).

Нагадаємо, штрафи за відмову обслуговувати українською почнуть діяти з 2022-го року. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода розповів уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Leave a Reply