Під Верховною Радою небайдужі захищатимуть українську мову

317
Плакат – зі сторінки акції в соціальній мережі «Facebook»

15 липня о 15:30 під стінами Верховної Ради України у Києві відбудеться громадська акція «Не дамо продати мову!», організована спільнотою «Мова об’єднує».

Про це інформує «Детектор Медіа».

13 липня Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав розпорядження про скликання на 16:00 15 липня позачергового засідання парламенту, до порядку денного якого включили законопроєкт №5551-2 «Про внесення змін до закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо спрямування коштів на ремонтно-реставраційні роботи пам’яток культурної спадщини» з поправками. Останніми пропонують вивести телебачення та кіновиробництво з-під дії закону про мову.

Фото й позначка – «Детектор Медіа»

Народний депутат Володимир В’ятрович підкреслив, що «русифікаторські поправки» до проєкту закону №5551-2 внесли депутати від «Слуги народу» – голова партії Олександр Корнієнко, Орест Саламаха, Андрій Клочко та Максим Бужанський.

«Поправку 13 вніс особисто голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко. Вона передбачає повне виведення телебачення з-під дії закону про мову і фактично дозволяє демонстрацію фільмів, а також виборчої агітації і реклами російською. Поправку 14 аналогічного змісту подав «слуга»-мажоритарник з Львівської області Орест Саламаха. Поправка 16, внесена ще одним «слугою» Андрієм Клочком, звільняє купу кадрів, призначених нинішньою владою, від обов’язку складати іспит на рівень володіння українською мовою. І, нарешті, поправка 17 Максима Бужанського передбачає зміни до закону про мову і всіх освітніх законів. Головний зміст цієї поправки – російська мова стає мовою освітнього процесу нарівні з українською. А будь-які покарання для порушників закону про мову – скасовуються», – цитує пана В’ятровича «Детектор Медіа».

Спільнота «Мова об’єднує» запланувала на 15:30 громадську акцію під будівлею Верховної Ради. «Напередодні другої річниці набуття чинності закону про мову депутати планують незаконно вивести з-під його дії телебачення, прирівняти російську мову до української в освіті і зробити порушення мовного законодавства безкарним. На знак протесту проти найбільшого з часів Януковича наступу влади на мову ми принесемо депутатам-зрадникам 150 000 російських рублів. Беріть з собою плакати і синьо-жовті прапори», – пишуть організатори заходу на сторінці майбутньої події у соціальній мережі «Facebook».

Нагадаємо, діаспора оголосила для молоді конкурс, що заохочує вивчати українську.

Leave a Reply